Allegri dao zanimljiv intervju: Sve taktike i sheme su sr*nje!

Italijanski strateg govorio za ESPN

Allegri dao zanimljiv intervju: Sve taktike i sheme su sr*nje!

Nekadašnji trener Juventusa Masimiliano Allegri dao je za ESPN nešto drugačiji intervjuu nego inače i govorio je o stvarima koje se nemaju često priliku čuti od nogometnih trenera. 

Naprimjer, Allegri je priznao da je veliki protivnik tehnologije i kako ne voli pomoću tih sredstava pripremati utakmice. Također, kaže da uopšte nema ni laptop.

"Ako sve digitalizirate i učinite mehaničkim, više nećete imati igrače koji misle nego robote. Forsiranje tehnologije ubija umijeće nogometa i trenerskog posla. Konkretno, ja nemam ni laptop, a istovremeno gledam kako se toliki moji kolege pretjerano oslanjaju na elektronske naprave. Imam iPad, ali njega mi je kupio Juventus. Na tom uređaju gledam utakmice i izvlačim statistike, ali nisam ovisan o tome. Imam dobro pamćenje i tako vodim evidenciju o tome što se događa na utakmicama i u određenim situacijama", kaže Allegri.

Trener se u svom poslu mora voditi prije svega instiktima.

"Trener mora biti uz aut-crtu. Mora disati fudbal, razumjeti kada je vrijeme zamijeniti igrača ili izvući najboljeg ako njegova ekipa treba drugu vrstu igrača. Uz igralište je potpuno drugačija percepcija nogometa od one koju nam žele nametnuti oni koji od fudbala rade egzaktnu znanost. Njima poručujem da se treneri ne stvaraju uz ekrane, nego uz terene."

Za kraj je bio vrlo okrutan.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Sve te taktike, sheme, sve je to teško sr*nje i treba pojednostavniti pristup i priču o fudbalu i fudbalerima. Fudbal nije znanost, nego umjetnost", dodaje 52-godišnji stručnjak.

Allegri je inače bez posla još od prošle sezone kada je napustio klupu Juventusa. Ipak, očekuje se da će već na ljeto ponovo da se vrati na klupu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi