Amaterska reprezentacija ZDK ispisala historiju i plasirala se na završnicu UEFA Kupa Regija
Selekcija Zeničko-dobojskog kantona ispisala je historiju kada je u pitanju amaterski nogomet u našoj zemlji

Na turniru u Zenici, domaći nogometaši osvojili prvo mjesto

Amaterska reprezentacija ZDK ispisala historiju i plasirala se na završnicu UEFA Kupa Regija

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

U Zenici se od 22. do 28. avgusta odigrale utakmice grupe 1 kvalifikacija za UEFA Kup regija. Našu zemlju predstavljala je selekcija NSZDK, koja je osvojila Kup regija u našoj zemlji. 

Danas su bile na rasporedu utakmice 3. kola, a selekcija ZDK igrala je protiv AFC Basiani iz Gruzije, te slavila pobjedu rezultatom 4:2, koja nam je donijela i prvo mjesto, te plasman na završnicu. U drugoj utakmici selekcija Hapoel Bikat Hayarden iz Izraela pobijedila je sa visokih 8:1 selekciju Centralne Škotske.

Nakon dva kola tri ekipe bile su u igri za prvo mjesto i odlazak na završnicu, selekcije Centralne Škotske i selekcije NS ZDK imale su po četiri boda, Hapoel Bikat Hayarden osvojila je tri boda, dok je bez bodova prije zadnjeg gola bila ekipa Baisani iz Gruzije.

Domaći nogometaši danas su u utakmicu ušli veoma motivisano, osluškujući i rezultat iz druge utakmice, koja se igrala u isto vrijeme između ekipa iz Škotske i Izraela na stadionu u Doboju kod Kaknja.

Izabranici Bećira Mehanovića od prve minute krenuli su silovito ka golu gostiju iz Gruzije, propustili su nekoliko šansi preko Hajdića, Ilića i Suljića, a nagrada za dobru igru stigla je u 24. minuti kada Harun Jupić postiže lijep gol za vodstvo domaće selekcije 1:0. Nakon toga nastavili su se napadi domaće ekipe, a Hajdić je u 30. minuti mogao povećati prednost, ali je šutirao iznad gola.

Gosti su tek nakon primljenog gola počeli da igraju nešto otvorenije i pokušavaju ugroziti domaći gol. U 31. minuti velika šansa za goste, nakon ubacivanja s desne strane, sjajno je glavom šutirao Shengelia, ali lopta pogađa prečku. U posljednjoj minuti prvog poluvremena gosti nakon lijepe akcije postižu gol za izjednačenje, a strijelac pogotka za 1:1 bio je Khidesvili. Kad se mislilo da će se s tim rezultatom otići na odmor, ponovo sjajni Harun Jupić na asistenciju Belmina Hajdića postiže gol za ponovno vodstvo domaće selekcije 2:1.

Oglasi

Drugo poluvrijeme domaći nogometaši otvaraju sjajnom prilikom za gol, rezervista Šijerkić izašao je sam pred gostujućeg golmana nakon proigravanja Jupića, ali sjajno je odbranio gostujući čuvar mreže. Jupić je u 58. minuti imao lijepu priliku, ali je njegov šut iskosa sa oko 13 metara završio mali pored desne stative. To je bio uvod za treći gol domaće selekcije, a nakon asistencije Jupića, rezervista Šijerkić zakucao je loptu pod prečku, te povisio vodstvo domaće selekcije na 3:1.

Nije tu bio kraj uzbuđenja, jer su gostujući nogometaši u 72. minuti preko Silakadzea smanjili vodstvo domaćina na 3:2. Da pobjeda danas ne dođe u pitanje pobrinuo se ponajbolji igrač današnje utakmice, Belmin Hajdić koji u 77. minuti sjajnim golom sa oko 20 metara matira gostujućeg golmana za vodstvo ekipe ZDK rezultatom 4:2. Do kraja utakmice nije bilo više pogodaka, te je meč okončan rezultatom 4:2 za selekciju NSZDK, te su domaći nogometaši mogli početi veliko slavlje zbog plasmana na završnicu Uefa Kupa Regija.

Na kraju takmičenja redoslijed ekipa je sljedeći. Prvo mjesto i plasman u završnicu osigurala je selekcija ZDK sa sedam bodova na svome kontu, drugo mjesto zauzela je ekipa Hapoel Bikat Hayarden iz Izraela sa šest bodova, treća selekcija na turniru bila je ekipa Centralne Škotske sa četiri boda, dok je posljednja završila selekcija AFC Basiani iz Gruzije bez bodova.

Selekcija ZDK koju predvodi selektor Bećir Mehanović, sa pomoćnicima Erminom Vehabovićem, Dinom Mačkom i Adisom Nurkovićem, te fizioterapeutom Elmirom Durmišom pokazala je visok nivo ozbiljnosti, najprije kroz takmičenje u BiH, a kao pobjednik i sada u UEFA Kupu regija, grupa 1, gdje su još jednom pokazali da se u našoj zemlji, iako je u pitanju amaterski nivo igra veoma dobar nogomet, te su ispisali još jednu lijepu stranu priče, kada je u pitanju bh. nogomet.

Još nije poznato gdje će se igrati završnica UEFA Kupa Regija, ali svakako će biti lijepo pratiti tim iz BiH, koji igra na završnici jednog nogometnog takmičenja u Evropi.

ZDK-AFC Basiani 4:2

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

NS ZDK: Beka, Čamdžić, Talić, Šabić, Hajdić, Ilić, Suljić, Krehmić, Jupić, Ćamdžić i Subašić. Trener: Bećir Mehanović.

AFC Basiani: A. Barnasbishvili, D.Barnabishvili, Lezhava, Kelikshashvili, Gabelia, Midzevashili, Khidesheli, Silakadze, Tevzadze, Shengelia i Berzdenshivili. Trener: Gizo Tabidze.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti