Analiza: Lech je protiv Legije pokazao koliko je snažan

Pružili sjajnu partiju

Analiza: Lech je protiv Legije pokazao koliko je snažan

Pobjedom u poljskom Superkupu protiv Legije (3:1), Lech Poznan je napravio odličnu uvertiru pred utakmicu sa Sarajevom. Partija koju su večeras prvaci Poljske pružili protiv tima koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Evropi može biti opomena igračima, stručnom štabu ali i navijačima bordo kluba.

Lech je protiv Legije istrčao u formaciji 4-5-1, koja se često transformisala u 4-4-2. Na golu je stajao bh. golman Jasmin Burić, a defanzivnu liniju su sačinjavali Kadar, Kaminski, Douglas i Kedziora. U veznom redu su igrali Tralka, Linetty, Kownacki, Kamalainen i Pawlowski, dok je najistureniji bio Robak. Njemu se povremeno u vrhu napada pridruživao Linetty, koji je imao ulogu 'lažne devetke'.

Poljski šampion je večeras djelovao vrlo snažno. Lech je igrao strpljivo, a takvom igrom je najčešće znao natjerati Legiju na pomjeranje zadnje defanzivne linije prema naprijed, nakon čega bi uslijedio dubinski pas prema napadačima. Igrači Lecha su u večerašnjoj utakmici pokazali da vrlo vješto izvode kontranapade i da im je igra na jedan dodir jača strana. U pojedinim momentima utakmice težili su igri duplih pasova, a na taj način su znali stvoriti višak.

U defanzivi su veoma disciplinovani i skloni su pravljenju sitnih faulova. U duele ulaze bez kompromisa i požrtvovano, tako da protivniku ostavljaju malo prostora za kreiranje napada. 

Što se tiče individualnog učinka fudbalera Lecha na utakmici protiv Legije, možemo biti zadovoljni partijom koju je pružio bh. golman Jasmin Burić. Bivši golman zeničkog Čelika je bio dominantan u otklanjanju opasnosti, posebno kada su u pitanju visoke lopte. Burić je večeras sa Lechom osvojio svoj četvrti trofej od dolaska u Poznan.

Iako je po vokaciji odbrambeni fudbaler, 23-godišnji Marcin Kaminski se veoma često priključuje napadu, a večeras je uspio postići i jedan gol. Pawlowski i Robak su u prvom dijelu igre faktički sami izvodili kontranapde protiv cijele odbrane Legije. Ova dva fudbalera su odigrala samo prvih 45 minuta, a trener Smuda je ukupno napravio pet izmjena, koliko je i dozvoljeno u utakmici poljskog superkupa. Potvrda Lechove snage je i činjenica da, pored brojnih promjena, kvalitet igre nije padao ni u jednom trenutku.

Jedan od igrača koji su večeras definitivno pokazali najviše je 20-godišnji Karol Linetty. Ovaj fudbaler je tokom cijele utakmice pravio probleme odbrambenim igračima Legije. Već smo spomenuli da se Linetty često pridodavao napadu, a svoju dobru igru krunisao je pogotkom u 87. minuti nakon vrhunski izvedene akcije.

 

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Lech se definitivno nalazi u dobroj formi, čemu svjedoče posljednji rezultati. Ako se za pobjedu od 3:0 protiv APOEL-a može reći da prijateljska utakmica nije pravo mjerilo, utakmica za trofej protiv snažne Legije je pokazala da ovaj tim nije slučajno šampion Poljske. 

Utakmica protiv Sarajeva na rasporedu je 14. jula, a nadajmo se da će bh. prvak pružiti svoj maksimum i ostvariti pozitivan rezultat protiv ne toliko atraktivnog, ali vrlo nezgodnog protivnika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.