Anastasiadis u dva meča miješao karte
Grčku je vodio u dva meča, upisao je po pobjedu i poraz

Može li iznenaditi Prosinečkog?

Anastasiadis u dva meča miješao karte

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Evropsko prvenstvo otvorit će domaćim duelima protiv Armenije i Grčke.

Nakon što su izabranici Roberta Prosinečkog sjajno okončali Ligu nacija te se plasirali u "prvi razred" ovog takmičenja, pred njima su nova iskušenja.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su pred vratima, a selektor našeg nacionalnog tima juče je objavio imena igrača na koje ce računati za duele sa Armenijom i Grčkom.

Protiv Armenije Zmajevi ne bi trebali imati problema što se pak ne može reći za duel sa Grčkom s kojom smo kroz historiju vodili prave male ratove na fudbalskim terenima.

Robertov kolega, Angelos Anastasiadis, još uvijek nije otkrio karte, odnosno njegov spisak još nije ugledao svjetlost dana, a analizirajući dva meča koja je do sada vodio, možda bi moglo biti i iznenađenja s obzirom da je mnogo miješao karte, odnosno u duelima sa Finskom i Estonijom je koristio čak 22 igrača.

Naime, Angelos Anastasiadis, je grčku reprezentaciju preuzeo krajem prošle godine. Na klupi je naslijedio Michaela Skibbea i u završnici Lige nacija vodio je Grcku i to u duelima sa Finskom i Estonijom.

Debitovao je 15. novembra prošle godine i to pobjedom nad Finskom. Slavila je Grcka 1:0 (Granlund autogol), a Anastasiadis je duel poceo u formaciji 4-4-2. Dakle, nešto ofanzivnije od onog kako smo navikli gledati Grčku.



Na golu je bio Odysseas Vlachodimos, koji je baš kao i Anastasiadis u tom meču debitovao, no nije imao previše posla s obzirom da su Finci imali pet udaraca ali nijedan u okvir gola.

Ispred Vlachodimosa bili su Leonardo Koutris, Sokratis Papastathopoulos, Kostas Manolas i Vasilios Torosidis s tim da je ovaj zadnji  najviše pokazao ofanzivni sklonosti. Dva zadnja vezna bili su Zaca i Dimitris Kourbelis i u ovom meču dobro su obavili svoj posao. Imali su zajedno 10 izgubljenih lopti od čega samo dvije na svojoj polovini što znači da ne pametuju mnogo, odnosno da igraju na sigurno.

S druge strane imali su ukupno 22 osvojene lopte od čega 11 na protivničkoj polovini. Ukupno su imali 35 duela od čega su u 24 izašli kao pobjednici s tim da je "grčki Portugalac" u ovom segmetnu igre bio uspješni. Od 19 duela iz čak 15 je izašao kao pobjednik.

Lijevu stranu u veznom redu je čuvao Dimitris Pelkas, inace fudbaler PAOK-a, dok je po desnoj ordinirao Petros Mantalos, fudbaler AEK-a. Zanimljivo je da Pelkas tokom 90 minuta nije imao niti jedan dribling, dok je Mantalos imao pet od čega su tri bila uspješna.

U vrhu napada igrali su Kostas Fortounis i dobro poznati Kostas Mitroglou s tim da je prvi imao nešto više odbrambenih zadataka, no ipak je i pored toga bio opasniji po gol Finaca. Imao je tri šuta na gol Finaca u odnosu na jedan šut Mitrogloua i tri ključna dodavanja za razliku od svog partnera u vrhu napada koji nijednom nije "gurnuo" svoje saigrače u priliku.

Što se tiče timske statistike zanimljivo je da su pretežno agresivni Grci u ovom meču napravili samo deset prekršaja. Imali su 13 šuteva na gol od čega tri u okvir i mnogo više dodavanja od protivnika, odnosno 684 u odnosu na finskih 331.

Koliko su Finci u ovom meču bili u podređenom položaju možda najbolje govori podatak o broju centaršuteva (19:0). Grci su bili nešto uspješniji i u duelima, odnosno od 168 na utakmici dobili su njih 88, dok su Finci iz 80 izašli kao pobjednici. Iz 70 vazdušnih duela Grci su izašli kao pobjednici iz 35 kao i Finci.

Izabranici Angelosa Anastasiadisa imali su više loptu u svom posjedu (66%-34%), a osvojili su 67 "ničijih lopti", dok su protivnici osvojili 61 takvu loptu.

Možda i najzanimljivije od svega, kada se gleda ovaj meč, je to da su Grci mnogo opasniji bili kada su napadali sa desne strane. Imali su 38 napada po ovoj strani nakon kojih su pet puta pokušali ugroziti finski gol, dok su po lijevoj strani napadali 26 puta i samo jednom su iz toga pokušali ugroziti protivnicki gol.

Tri dana nakon pobjede nad Finskog ugostili su Estoniju koja je na veliko iznenađenje upisala minimalnu pobjedu (1:0). Zanimljivo je da se grčki selektor u ovom meču odlučio za promjenu formacije, odnosno iz 4-4-2 protiv Finske prešao je na 4-3-3 protiv Estonije i to sa devet novih igrača.

Samo su Papastathopoulos i Zeca "zadržali" mjesto u početnih 11. Na golu je bio Barkas, zadnju liniju su činili Giannnoulis, Labropoulos, pomenuti Papastathopoulos i Bakakis. Njihov osigurač bio je Samaris, dok su nešto ofanzivniji u srednjem redu bili Zeca i Bouchalakis. Po lijevom krilu je ordinirao Bakasetas, a po desnom Masouras, dok je u vrhu napada usamljen bio Karelis.

Dominirali su Grci tokom svih 90 minuta što se može vidjeti i statističkih podataka, no ipak su na kraju pognutih glava napustili teren, a da stvar bude gora Labropoulos je postigao autogol. Najviše dodira s loptom imao je Samaris što se čini logičnim s obzirom da je on bio taj od kojeg su krećale akcije. Ovaj zadnji vezni 153 puta je bio u kontaktu s loptom, a od toga je uputio 130 preciznih pasova. Pridodavao se i napadu, uputio je dva udarca prema golu.

Ukupno su Grci izgubili 64 lopte, a najveći "potrošaći" bili su Papastathopoulos i Masouras. Obojica su izgubila po osam lopti, dok je prvi oduzeo sedam lopti po čemu je bio najbolji u timu.

Na meču je bilo ukupno 28 prekršaja od čega su Grci napravili 10, 27 puta su pokušali ugroziti gostujući gol s tim da je sedam udaraca upućeno u okvir gola. Četiri od toga iz šesnaesterca, a tri van 16 metara. U 145 duela na meču Grci su dobili 83, a Estonci 62 s tim da je su od 37 vazdušnih duela Grci dobili 24. Koliko su dominirali pokazuje i posjed lopte (73% - 27%).

S lijeve strane imali su 30 napada nakon kojih su uputili šest udara prema golu Estonaca, a s desne 39 nakon kojih su pet puta šutirali prema gostujućem golu. Ukupno su izgubili 64 lopte, a Estonci dvije manje, dok su oduzeli 46. Estonci su i u ovom segmentu bili uspješniji, odnosno oduzeli su 58 lopti.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Top Komentari

mikki
Razbice vas Grci kao zvecku ahahahha
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi