Golden Boy koji je u 31. godini završio karijeru: "Volio je drugačiji život, bio je partijaner"

Fergusonov najveći promašaj

Golden Boy koji je u 31. godini završio karijeru: "Volio je drugačiji život, bio je partijaner"

Edmir Škorić

Za 25 miliona eura Sir Alex Ferguson je 2007. godine doveo Brazilca Andersona. Bio je to u to vrijeme ogroman novac, ali bio je uzalud potrošen.

Samo godinu dana nakon dolaska u Manchester, Anderson je dobio prestižnu nagradu "Golden Boy", koju su prethodno dobili Wayne Rooney i Lionel Messi i obično se njome može nagovijestiti u kojem pravcu ide nečija karijera. Andersonova je trebala da bude blistava i velika, ali nije to bila.

Njegova prva sezona na Old Traffordu bila je vrlo uspješna i ništa nije nagovještavalo ovako spektakularan pad. Uz Cristiana Ronalda, Paula Scholesa i Ryana Giggsa osvojio je Ligu prvaka: u finalu protiv Chelseaja ušao je u produžetku i iskoristio penal u seriji.

"Svi smo vidjeli da ima potencijal da bude igrač svjetske klase, ali nije ga bilo briga", rekao je bivši golman Manchester Uniteda Ben Foster.

"Možda je u jednom trenutku bio najbolji na svijetu, ali nije ga bilo briga. Jednostavno mu je bilo svejedno! Staviš ga na teren da igra, ali on nema volje. Carlos Tevez je sličan u tom pogledu. Stavite ih na teren i ... o moj Bože. Mora biti nešto u južnoameričkim igračima", ispričao je Foster.

"Bio je fin dječak, ali je bio užasnolijen", rekao je o Andersonu Mick Clegg, jedan od trenera Manchester Uniteda. "Uvijek se pravdao. Jednom davno imao sam štap i rekao Sir Alexu Fergusonu da ću ga prebiti ako se ne promijeni! Fergie nije mogao vjerovati", nastavlja Clegg.

Oglasi

"Da se nisi ni usudio! Koštao me pravo bogatstvo. Ne možeš udariti jednog od mojih igrača, jesi li lud", odgovorio je Ferguson.

Kasnije je, prema riječima Clegga, Ferguson sam prišao k njemu i upitao ga: "Gdje ti je onaj prokleti štap? Sam ću ga prebiti!".

Jedna era završila je 2013. Legendarni Sir Alex Ferguson završio je trenersku karijeru. Anderson je radio s još nekoliko trenera u Engleskoj, ali svaki je trener bio bijesan na igrača.

"Anderson je cijelo vrijeme morao biti mobiliziran. Nije se mogao uklopiti. Odlučio je ne trenirati, više je volio drugačiji život. Bio je partijaner", prisjeća se Mick Clegg.

Anderson je bio posuđen Fiorentini na šest mjeseci, ali ništa se nije promijenilo u pristupu igrača. Godine 2015. vraća se u domovinu i počinje igrati za Internacional, a kasnije i za Coritibu. U Brazilu više nije nalikovao fenomenalnom zlatnom dečku za kojeg se govorilo da ima veći talent od Waynea Rooneya.

Oglasi

Kada je 2018. godine ostao bez kluba, završio je u Turskoj. Ali sport je već bio jedna od stvari do kojih je najmanje mario. "Kad je došao, sigurno je imao dvadeset kila viška. Trenera je bilo sramota da ga ubaci u igru", prisjeća se Jakub Kosecki u FootTrucku. Njih su dvojica dijelili sobu dok su igrali za drugoligaš Adana Demirspor.

"Imao je najbolju kuću u Adani. Velika troetažna vila sa liftom, vanjski i unutarnji bazen, saune, sve. Uđete u sobu i sama računala su zaposlila bitcoin ljude. Sjedili su s njim cijelo vrijeme. Navečer smo bili u krevetu. Odjednom se digne, kaže "Kosa, je*eš ovo sve, gotov sam, gotov sam". Pitam, ali kako to misliš, šta se dogodilo? I došao je i pokazao koliko je miliona eura zaradio. Otišao je na trening i pred svima rekao 'gospodo, oprostite, završio sam s igranjem'. Potekle su mu suze ispod očiju, vidjelo se da će mu nedostajati, ali sutradan je raskinuo ugovor", dodao je Kosecki. Anderson je u međuvremenu nestao s radara i prepustio se svojim užicima.

Do prije godinu dana mediji su izvještavali o raciji u Andersonovoj kući. Brazilac i sedam njegovih suučesnika su uhapšeni. Optuženi su za korištenje kriptovaluta za prijevaru i pranje novca od oko 5,5 miliona dolara iz velike industrijske firme u Brazilu. Tužilaštvo ih je optužilo za nezakonite transfere gotovine kako bi se sakrio put novca.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Bivši igrač Manchester Uniteda demantovao je bilo kakvu umiješanost u bilo kakve protuzakonite ili nezakonite radnje. "Bio sam žrtva, a ne saučesnik", kaže Anderson.

Ako bude proglašen krivim, može dobiti i do 10 godina zatvora. Bio bi to vrlo tužan kraj određene faze njegovog života. Tek su mu 34 godine i činilo se da će još oduševljavati navijače i igrati nogomet na najvišoj razini. Ali on je izabrao drugačiji, opasniji put: volio je život više od nogometa.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi