Najveća žrtva UEFA-ine surovosti: "Ne pijem i ne pušim, a ne daju mi ni da uđem na stadion"

Iza njega je devet mjeseci mentalne torture

Najveća žrtva UEFA-ine surovosti: "Ne pijem i ne pušim, a ne daju mi ni da uđem na stadion"

Admin Čaušević

UEFA je na udaru. Posebno nakon skandaloznog žrijeba parova osmine finala Lige prvaka. Povjerenje u ovu organizaciju je značajno opalo te je sada svaka odluka čelnih ljudi evropskog fudbala pod lupom.

UEFA zna biti rigorozna u donošenju svojih odluka, posebno kada su u pitanju "nejaki", odnosno klubovi ili igrači koji nemaju snažan lobi pa obično i za najmanju grešku plaćaju ogromnu cijenu.

Ogromnu cijenu UEFA-ine surovosti platio je i Andre Onana i to kada je prolazio kroz najbolji period karijere. Priznali su u Nyonu grešku, ali sjajni Kamerunac je ipak prošao kroz devet mjeseci mentalne torture.

U oktobru prošle gdoine Onana je slučajno uzeo lijek Lasimak. Taj neoprezni potez mu je ugrozio karijeru te je njegovo ime provlačio kroz blato.

Sasvim slučajno je uzeo nedozvoljenu supstancu, UEFA je priznala da nije imao nikakve namjere, ali je ostala pri strogoj kazni od devet mjeseci bez bavljenja fudbalom. Ta odluka mu je na neki način uzela i dušu.

"Ja sam živo biće koje je moralo biti udaljeno od prijatelja, porodice i fudbala. To je bio težak i crn period. Mogu reći mladim da moraju biti oprezni jer se ovakvo s*anje može desiti svakome", rekao je Onana za Goal.com.

Oglasi

"Kako da objasnim roditeljima da sam suspendovan zbog nedozvoljene susptance, a da nika nisam zapalio cigaretu ili okusio alkohol?"

"To je bila greška, UEFA je to prihvatila, ali mi nije pomogla. Već sam odslužio svoju kaznu. Nije mi bilo dozvoljeno da radim mnoge stvari."

"Bio sam udaljen na devet mjeseci od svega. Nisam mogao otići na bilo koji stadion, nisam mogao trenirati s bilo kojim trenerom Ajaxa, nije mi bilo dozvoljeno ni da radim sa profesionalnim trenerima."

"Osjećao sam da mi uzimaju fudbalu, na sreću u Španiji sam mogao trenirati sa privatnim trenerima. Njih sedam je učinilo da devet postane pet mjeseci."

Onana je 2019. godine bio na listi kandidata za najboljeg golmana svijeta, na gol se vratio nedavno na meču Bešiktaš - Ajax u Ligi prvaka, susretu kojeg je sudio bh. sudija Irfan Peljto.

U budućnosti ne bi imao ništa protiv da potpiše za Barcelonu. Na Nou Camp bi mogao stići kao slobodan igrač je mu na kraju sezone ističe ugovor s Ajaxom.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Barcelona je moja prva opcija. To je moj dom, tu sam odrastao i ostao u dobrim odnosima s njima. Nemam ništa dogovoreno s Interom", poručio je 25-godišnjak koji je prošao omladinske selekcije Katalonaca.

I dok je odrađivao suspenziju nije prestajao s humanitarnim radom. Osnovao je fondaciju Andre Onana koja pomaže slijepoj djeci u Kamerunu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti