Nisu vjerovali u njega: "Ušao je s plastičnom kesom u svlačionicu, a onda su mu svi aplaudirali"

Kako je Iniesta oduševio Van Gaala i njegovog pomoćnika

Nisu vjerovali u njega: "Ušao je s plastičnom kesom u svlačionicu, a onda su mu svi aplaudirali"

Endin Čaušević

Andres Iniesta za mnoge je jedan od najboljih veznjaka svih vremena jer je pružao nevjerovatne partije u dresu Barcelone i reprezentacije Španije.

Iniesta je skoro cijelu karijeru proveo u dresu katalonskog kluba, a prethodnih nekoliko sezona igra u Japanu za Vissel Kobe gdje će vjerovatno završiti svoju igračku karijeru.

Ovaj 37-godišnji veznjak je u karijeri osvojio skoro sve što je mogao s Barcelonom, ali i reprezentacijom Španije s kojom je dva puta bio prvak Evrope, te je uspio da osvoji i Svjetsko prvenstvu.

Ostat će upamćen po tome što je zabio gol u produžecima u finalu Mundijala 2010. godine protiv Nizozemske kada je donio titulu prvaka svijeta selekciji Španije zbog čega je dobio status legende u cijeloj svojoj domovini.

Iniesta je odigrao i mnoštvo odličnih utakmica u dresu Barcelone i jedan je od prvih igrača legendarne La Masije koji je pokrenuo veliki trend u katalonskom klubu da domaći igrači trebaju dobijati što više prilike za igru u prvom timu.

Iniesta se prvom timu Barcelone pridružio 2002. godine kada je trener ovog kluba bio Louis van Gaal. Njegov pomoćnik Andries Jonker priznao je da baš nisu odmah vjerovali da će Iniesta biti takav fudbaler.

Oglasi

"Veoma dobro pamtim trenutak kada sam na predsezonskim pripremama prvi put zapazio Andresa Iniestu. Bio je sitan, mršav, blijed i imao je dugu kosu i u svlačionicu je tada ušao samo s plastičnom kesom u rukama", počeo je Jonker i nastavio.

"Pitao sam se šta ovo dijete radi ovdje. Ipak, tadašnje glavne zvijezde ekipe su ustale i počele da aplaudiraju tom dječaku. Nije mi bilo jasno zašto to rade, a onda mi je neko rekao da je Iniesta osvojio EP za juniore sa Španijom i da je on bio najbolji igrač turnira".

"Tada sam ga odmjerio i pomislio da on nema nikakvih šansi u prvoj ekipi. To sam rekao i Van Gaalu koji je također bio skeptičan, ali mu je htio pružiti šansu jer su ga svi smatrali velikim talentom".

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Nakon pet minuta na treningu i razmjene pasova pogledali smo jedan drugog i rekli smo u istom trenutku: 'Ide njemu ovo'. Kasnije je pokazao o kakvom igraču se radi".

Iniesta je u dresu Barcelone odigrao 674 utakmice i uspio je postići 57 golova i dodati još 138 asistencija. Klub je napustio na ljeto 2018. godine kada je potpisao za Vissel Kobe s kojim ima ugovor na još tri godine.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

celikze
e ovo je dokaz koliko talenata propadne samo sto neki kvazi strucnjak kaze ma nije on za ovo….pruzi sansu svakom igracu pa sudi….
7 0
Petraaa
Tako je. Svak zaslužuje šansu..
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi