Mogao sve, a ostvario ništa: Laka lova, droga, alkohol, žene i svjetla velikog grada za put ka dnu

Buran život bivše velike zvijezde

Mogao sve, a ostvario ništa: Laka lova, droga, alkohol, žene i svjetla velikog grada za put ka dnu

Admin Čaušević

Mnogo je nebrušenih dijamanata u svijetu fudbala, izuzetnih talenata koji nikada nisu dokučili svoje krajnje domente zbog raznih poroka.

Postoje fudbaleri koji se nikad ne zaborave. Zasijaju na nekoliko sezona, ali njihova magija zauvijek ostane. To je bio slučaj sa Andyjem van der Meydeom.

Na početku ovog milenija Van Der Meyde je slovio za jednog od najboljih krilnih igrača svijeta, bio je član sjajne Ajaxove generacije sa Ibrahimovićem, Snejiderom, Van der Vaartom i drugim.

Poslije toga je prešao u Inter, među Nerazzurrima se zadržao dvije sezone, odigrao je skoro 30-ak utakmica. Završio je nakon toga u Evertonu, da bi se vratio u rodnu Nizozemesku gdje je i završio karijeru.

Andy van der Meyde: Former Everton and Inter ace whose career spiralled  into gambling, sex, drugs and depression

Posljednjih godina je otkrio da je u njegovom životu bilo mnogo toga drugog nego fudbala, te da je zbog droge i alkohola često gubio kontrolu nad samim sobom.

Oglasi

Mnogi su ga poredili sa Georgeom Bestom i Paulom Gascogneom, fudbalskim boemima nekog drugog vremena, ali on nikad nije bio na njihovom nivou.

U svojoj autobiografskoj knjizi je objasnio da mu je najdraže bilo igrati u Ajaxu i to zbog Ibrahimovića i Mida.

"Ajax je bio jedina ekipa u kojoj sam uživao. Vezao sam se za Ibrahimovića i Midu: izazivali su jedan drugog u ludim noćnim utrkama na prstenu A10 oko Amsterdama. Zlatan je imao Mercedes SL AMG, Mido se izmjenjivao između Ferrarija i BMW-a Z8. Umjesto toga, Tomas Galasek me natjerao da počnem pušiti."

Ajax nije klub koji zadržava svoje talente i kad je suočen s dobrom ponudom pristaje na prodaju. Inter je dao tu ponudu za van der Meydea. Igrač je bio skeptičan, na kraju je prihvatio, ali je odmah zažalio i pokušao da se vrati Bio je nostalgičan i unatoč tome što je Inter bio nadmoćniji klub od Ajaxa u mnogim aspektima, uključujući i ekonomski, želio je da se vratio kući.

Oglasi

"Onda jednog dana stiže Interova ponuda: 8 miliona. Prihvatio sam, unatoč činjenici da menadžer Ronald Koeman mislio da sam još uvijek nisam spreman za inostranstvo. Nakon sedam dana u Milanu, nazvao sam Davida Endta moleći ga da me odvede kući. Novac se također mogu zadržati, rekao sam mu. Obuzela me nostalgija. Prelazak iz Ajaxa u Inter bio je kao napuštanje seoskog dućana za multinacionalnu kompaniju. Sve izuzetno profesionalno i mnogo novca, predsjednik koji je nakon svake pobjede davao igračima po 50.000 eura."

Pojava poroka

Poteškoće adaptiranja na novu sredinu odvratile su ga od fudbala i navele da izlazi svake večeri i brzo je završio na lošem putu:

"U Milanu sam izlazio i opijao se svaku večer, nisam više razmišljao o fudbalu. Bio sam depresivan i postao ovisni kockar."

Njegova prva žena voljela je životinje, posebno egzotične, pa ih je počeo kupovati puno. I zbog svih tih životinja - imao je pse, konje, zebre. Zbog toga mu je i propao transfer u Monaco jer ih je bilo nemoguće sve odvesti u Kneževinu.

"Imao sam zoološki vrt u dvorištu: konje, pse, zebre, papige, kornjače. Dyana, moja prva žena je bila pravi bolesnik. Za nju sam odbio transfer u Monako: problem je bio u Monte Carlu. Tamo su samo stanovi, pitala me je gdje da smjestimo životinje?"

Oglasi

"Jedne večeri sam sišao u garažu, u mraku, ugledao sam impozantnu siluetu i čuo čudne zvukove. Kupio sam kamilu."

Inter ga je nakon dvije sezone stavio na transfer listu, Nizozemac je prešao u Everton koji mu je ponudio iznimnu plaću. Van der Meyde kaže da u Liverpoolu nakon što je kupio Ferrarija nastavlja izlaziti svaku večer, s fiksnim zaustavljanjem u striptiz klubu, gdje je upoznao Lisu, striptizetu zbog koje je izgubio razum.

Fatalna striptizeta

Tadašnji nogometaš Evertona napustio je suprugu i vezao se za Lisu, koja mu je kasnije postala druga supruga, a otprilike u to vrijeme počeo je i šmrkati drogu.

"U Evertonu su mi nudili platu od 37 tisuća eura sedmično, više nego duplo od onoga što sam primao u Interu. Otrčao sam tamo. Prvo što sam učinio je kupio Ferrari i otišao se napiti u News Bar, jedan od najboljih klubova u Liverpoolu. Moj dan je završio u striptiz klubu. Bio sam lud za striptizetama. Tamo sam upoznao Lisu i odmah se zaljubio u nju. U mom svijetu, opijanje i drogiranje su bili svakodnevnica."

Oglasi

Supruga mu je angažovala privatnog detektiva koji je lako otkrio njegov dvostruki život. Ona odlazi i uzima svoju djecu. U Liverpoolu njegov život postaje normalan, jer je "sredio" priču s Lisom, koja mu postaje supruga, a potom i majka djeteta. Ali nažalost njihova beba se rađa s problemima s crijevima. Službeno je još uvijek igrač, ali problemi su ogromni pa više i ne spava, a za spavanje pomaže si tabletama. Sve dublje tone u alkohol, drogu i zabave:

"Bio sam izvan kontrole. Nisam mogao spavati osim uz pomoć tableta. Bila je to teška stvar, onakva kakvu uzimate na liječnički recept, pa sam ih ukrao iz ordinacije klupskog liječnika. Radio sam to više od dvije godine. Zatim je došao kokain, uz Bacardi, obilje vina i zabave. Shvatio sam da moram otići iz Liverpoola, inače ću umrijeti."

Sređen život

Od fudbala se oprostio sa 31. godinom. Nizozemac je 2014. godine oženio današnju suprugu Melisu Schaufeli. U međuvremenu doveo je svoj život u red te dobio još dvoje djece. Jedno vrijeme je bio sudija na fudbalkom takmičenju koje je prozvano Svjetsko prvenstvo donjeg rublja.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Sada je ovaj 42-godišnjak uglavnom zvijezda društvenih mreža, snima podcaste na svom YouTube kanalu sa nizozemskim fudbalerima, uspio je srediti i svoj izged pa se može reći da je pronašao izlaz iz pakla.

Top Komentari

kukuruz
Šta ga briga uzeo je to za šta je i došao. A glupi su ovi koji su ga plaćali toliko da ništa ne postigne.
2 1
King_Kenny
...u prevodu ovog teksta ima jedno 50 gresaka.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi