Do kraja ga čuvali u Kataru, pa objasnili zašto Anthony Taylor ne može suditi finale Mundijala

Bio je favorit, ali...

Do kraja ga čuvali u Kataru, pa objasnili zašto Anthony Taylor ne može suditi finale Mundijala

Endin Čaušević

FIFA je jučer iznenadila sve odlukom da će finale Svjetskog prvenstva između Argentine i Francuske suditi poljski sudija Szymon Marciniak jer su mnogi očekivali da će to biti Anthony Taylor, ali sada je jasno objašnjeno zbog čega Englez uopšte nije došao u obzir da sudi okršaj ovih reprezentacija.

Veliko finale Svjetskog prvenstva između Argentine i Francuske igra se sutra od 16 sati na Lusail stadionu nakon čega ćemo saznati dali će Gaučosi postati novi prvaci svijeta ili će Trikolori odbraniti titulu koju su osvojili prije četiri godine.

U centru pažnje pred ovaj meč našao se poljski sudija Szymon Marciniak koji je dobio veliku privilegiju da sudi ovo finale iako ga očito niko nije očekivao sutra u toj ulozi.

Fudbalska javnost iznenađena je što je FIFA dala priliku Poljaku da sudi najvažniju utakmicu ovog takmičenja, te su smatrali da je bilo drugih sudija koji su to zaslužili prije Marciniaka.

U javnosti se najviše pričalo o tome da će privilegija suđenja finalne utakmice pripasti engleskom sudiji Anthonyju Tayloru i njegovim pomoćnicima, ali se to nije desilo.

Objavljeno je da su u konkurenciji s Marciniakom bili još Danny Makkelie iz Nizozemske, te brazilski sudija Wilton Sampaio, ali na kraju su presudili detalji s mečeva Mundijala i zaključeno je da je od njih trojice Poljak bio taj koji je odradio najbolji posao.

Oglasi

Mnogima je bilo iznenađenje što se Taylor uopšte nije ni našao u konkurenciji da sudi okršaj Argentine i Francuske jer su smatrali da je uradio dobar posao na mečevima koje je sudio u Kataru.

Međutim, ubrzo nakon toga engleski mediji su jasno objasili zbog čega FIFA uopšte nije ni razmatrala opciju da Taylor sudi ovu utakmicu.

Taylor bi bio sigurno u užem izboru da u finalu nije Argentina, ali zbog poznate historije Argentine i Engleske i rata kojeg su vodili na Folklandskim ostrvima na kraju je odlučeno da ovaj sudija neće biti u konkurenciji za finale.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iako je zadnji meč sudio još u grupnoj fazi FIFA je zadržala Taylora u Kataru sve do kraja polufinalnih mečeva jer bi on vjerovatno sudio finale da je tamo umjesto Argentine prošla Hrvatska.

Ostale sudije iz Engleske su se još ranije vratile kući uključujući i Michaela Olivera, te je Taylor bio jedini favorit od svih njih da se pojavi u finalnom okršaju.

Top Komentari

King_Kenny
...kao sude u EPL cudo je da je i jedan Englez pozvan da sudi na SP...ali sve je to politika...
0 1
MaDaj
opet sapunica SS koja nema veze sa realnoscu ... samo tako nastavite ljubi vas brat
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi