Bio je prvak Evrope, sada radi u Njemačkoj u fabrici betona: "Nikada nisam imao slobodan dan"

Rumun koji je sa Steauom bio na krovu Evrope

Bio je prvak Evrope, sada radi u Njemačkoj u fabrici betona: "Nikada nisam imao slobodan dan"

E. Škorić

Anton Weissenbacher bivši je rumunski reprezentativac koji je sa Steaom 1986. godine bio prvak Evrope, a iste je godine igrao i finale Interkontinentalnog kupa.

Tokom 90-ih je Weissenbacher napustio Rumuniju i otišao da igra u Njemačku za jednu niželigašku ekipu, a kasnije je tamo završio karijeru.

Weissenbacher nije od onih koji imaju blistavu igračku karijeru, nje se zapravo ni sam ne sjeća, no ostat će upamćeno da je ovaj desni bek bio dio rostera Steaue iz Bukurešta koja je 1986. pobijedila Barcelonu na penale na stadionu Sanchez Pizjuan u Sevilli.

On već nekoliko godina radi u fabrici betona u Njemačkoj i tvrdi da se svog tešlpog posla "nikada nije sramio".

"Nije bilo lako živjeti u Bukureštu u to vrijeme. Živjeli smo u svojevrsnoj kasarni, a svakodnevni život nam je bio prilično monoton: treninzi, utakmice, izleti. Soba trenera Emericha Jene bila je do moje, a njegova pomoć i podrška su mi puno značili. Važna je bila i podrška Lászla Bölönija, kojeg sam smatrao odličnim veznim igračem. Izvanredno je kakav je povijesni učinak Steaua imala na međunarodnoj razini u to vrijeme. Nogomet nam je bio sve", ispričao je mađarskim novinarima u jednom intervjuu.

Osvrnuo se na svoj trenutni posao.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Nikada nisam imao slobodan dan na poslu. Volim da radim, nije me sramota. U njemačkom gradu Trieru imam miran život. Rijetko gledam utakmice, ne nedostaju mi puno. Kakva je korist cijeli život boriti se za svoju sudbinu? Nije li lakše prihvatiti sve onako kako jest?", kazao je Rumun za Nemzeti Sport.

Također je vrijedno spomenuti da je upravo u Trieru okončao karijeru 1998. godine. Za ovaj tim je odigrao 174 utakmice i dao je devet golova.

Top Komentari

Arnel21
Legenda, šta ćeš, prije fudbal nije bio plaćen kao sada, sada se nenormalne pare daju za to, al stas
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi