Apsurd na Apeninima: Italijani objasnili zašto je kažnjena Brescia, a nisu Cagliari i Verona

Ogromni problemi s rasističkim uvredama s tribina

Apsurd na Apeninima: Italijani objasnili zašto je kažnjena Brescia, a nisu Cagliari i Verona

E. Čaušević

Miralem Pjanić je u utorak sjajnim golom donio pobjedu Juventusu na gostovanju protiv Brescije, ali ovaj susret bh. reprezentativac neće pamtiti baš po dobrom.

Rasizam je u Italiji ogroman problem što je zaista nevjerovatno jer Seria A već decenijama važi za jednu od najboljih liga na svijetu. Međutim, na tribinama nije baš idealna situacija i nevjerovatno je koliko smo već na početku ove sezone imali rasističkih ispada.

Na veliku žalost na svojoj koži to je osjetio i Pjanić kojem su vatreni navijači Brescije s tribina dobacivali "Cigane". No, ono što je mnogima bilo nevjerovatno jeste da sudija i delegat ovog meča uopšte to nisu zabilježili što pokazuje koliko je u Italiji ovakvo vrijeđanje "normalno" i učestalo.

Ipak, FS Italije je reagovao i odlučio kazniti Bresciju, ali ne onako kako se očekivalo. Naime, donesena je odluka da se tribina na kojoj su najvatreniji navijači Brescije zatvori za jedan meč, ali kazna je uslovna i bit će važeća samo ukoliko se u narednih godinu dana ponovi nešto slično.

No, kazna koju je dobila Brescia je izazvala veliku pažnju u italijanskoj javnosti. Naime, mnogima nije jasno zbog čega je ovaj klub baš kažnjen, a prije njih su se Cagliari i Verona provukli bez ikakvih posljedica nakon što su navijači ovih klubova vrijeđali na rasnoj osnovi Romelua Lukakua, odnosno Francka Kessieja.

FS Italije uopšte nije reagovao iako su incidenti s mečeva Cagliari - Inter i Verona - Milan prijavljeni od strane delegata ovih utakmica. Ipak, mediji na Apeninima ponudili su nekoliko odgovora zbog ćega je Brescia kažnjena, a Cagliari i Verona nisu.

Vrijeđanje Pjanića od strane navijača Brescije je kažnjeno jer je delegat nakon svega priznao da je oko 90% najvatrenijih navijača ovog tima vrijeđalo bh. igrača. FS Italije kazni klub samo u slučaju da većina navijača vrijeđa nekog od igrača što prema njima nije bio slučaj navijača Cagliarija i Verone.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Navodno, na tim utakmicama Lukakua i Kesiea su vrijeđali samo pojedinci, ali ne većina navijača ovog kluba. Zbog toga je odlučeno da Cagliari i Verona neće biti kažnjeni. Ovo je pokazalo jasan problem u protokolu i načinu kažnjavanja, te javnost na Apeninima traži da se pravila hitno promijene kako bi se i svako rasističko dobacivanje s tribina u budućnosti žestoko kažnjavalo.

Također, Tuttosport dodaje da su redari s meča Brescia - Juventus više pomogli od delegata i sudija jer su oni dali najviše informacija o ponašanju domaćih navijača koji su na meti imali Pjanića.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Samkodk
Treba to kaznjavati s velikim kaznama i to da se igra pred praznim gledalistem jer klubovi su krivi u vecini slucajeva...
2 0
Eh jeste ovaj sportsport.ba objavljuje nesto bezveze, rasisiticko vrijedjanje, pa ovo vrijedjanje ne odnosi se na Pjanica, to jest ovo Pjanica ne tangira, Pjanic niti je Crnac niti je Cigan, a ko god je Crnac ili Cigan treba biti ponosan svojom rasom odnosno nacijom. Zamislite nekoga sada zvati Svabo, Svabo, pa Svabo ili Nijemac se ponosi svojom nacijom.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi