Raj za oči udaljen 250 kilometara od BiH sutra će ugostiti veliko evropsko finale
Foto: Screenshot

Gdje smo mi, a gdje oni?

Raj za oči udaljen 250 kilometara od BiH sutra će ugostiti veliko evropsko finale

E. Ganibegović

Novo UEFA-ino takmičenje koje se ove sezone premijerno igra, Konferencijska liga, sutra doseže svoj vrhunac. 

Prvo finale ovog takmičenja odigrat će Roma i Feyenoord, a finalni meč igrat će se u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Domaćin ovog finala bit će Arena Kombetare, u prevodu Nacionalna arena. 

Ovaj višenamjenski stadion sagrađen je 2018. godine u projektu vrijednom oko 60 miliona eura i predstavlja, s 22.500 sjedećih mjesta, najveći stadion u Albaniji. 

Albanci su za izgradnju stadiona dobili i pomoć od UEFA-e u vidu deset miliona eura, dok su ostale troškove snosile privatne kompanije koje imaju svoje benefite sada kada je stadion izgrađen. 

Novi stadion je sagrađen na mjestu gdje je nekada bio Qemal Stafa stadion, na kojem je posljednja utakmica odigrana 22. maja 2016. godine kada su u finalu albanskog Kupa igrali Kukesi i Laci.

Oglasi

Nedugo nakon toga je krenula izgradnja novog stadiona, u sklopu kojeg je izgrađen i toranj visok 112 metara (24 sprata), hotel kapaciteta 80 soba uz podzemni parking za 256 vozila.

Arena Kombetare je postala novi dom fudbalske reprezentacije Albanije, ali i tamošnjih klubova koji ga koriste po potrebi.

Ovaj stadion, koji sada, naravno zbog sponzora, nosi naziv Air Albania stadion, službeno je otvoren 17. novembra 2019. godine kada je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Albanija pred 21.000 gledaoca ugostila Svjetske prvake Francuze (0:2).

Stadion se nalazi u centru glavnog grada i okružen je drugim javnim zgradama kao što su Sveučilište u Tirani, Kongresna palača, Arheološki muzej, Sveučilište umjetnosti, Predsjednička palača itd.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Od Bosne i Hercegovine, tačnije od graničnog prijelaza Ilino Brdo koji se nalazi nedaleko od Trebinja, udaljen je tek 250 kilometara, no prema svoj dizajnu i strukturi, kao i veličini utakmice koju će sutra ugostiti, predstavlja apsolutno drugi svijet kada je u pitanju infrastruktura u bh. fudbalu.

Utakmica Roma - Feyenoord igra se sutra s početkom od 21 sat. 

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

thekupus
svaka čast, velika stvar je imati dobar stadion, al mora se priznati da je preružan
3 8
Mepa
Gvineja Bisao ima bolje stadione nego mi, sta dalje pricat jad i cemer u svakom smislu!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi