Zmajevi igraju protiv Argentine i Brazila?

Postoji mogućnost

Zmajevi igraju protiv Argentine i Brazila?

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine opet je sjajno odradila takmičenje u B diviziji Lige nacija.

Godine 2018. godine prošetali smo se kroz grupu u kojoj su bili Austrija i Sjeverna Irska, izborili plasman u elitu gdje smo osvojili dva boda u grupi s Italijom, Holandijom i Poljskom, te se vratili u drugi rang.

Prije dva dana smo u Zenici savladali Crnu Goru u petom kolu Lige nacija (1:0) i tako kolo prije kraja obezbijedili povratak među elitu gdje ćemo 2024. godine u narednom izdanju takmičenja igrati protiv najboljih reprezentacija Evrope.

Ne samo Evrope. Podsjetimo, 2021. godine je objavljena vijest o mogućoj saradnji UEFA-e i CONMEBOL-a, te bi se južnoameričke reprezentacije mogle priključiti Ligi nacija od 2024. godine.

"Imali smo sastanak s CONMEBOL-om. Od 2024. reprezentacije s tog kontinenta pridružit će se takmičenju", rekao je tada potpredsjednik UEFA-e Zbigniew Boniek.

Prema toj ideji deset selekcija iz Južne Amerike pridružilo bi se Ligi nacija. Njih šest igrali bi u A diviziji koja bi umjesto dosadašnjih 16 brojala 22 tima. Preostala četiri tima išla bi u B diviziju, dok bi se C i D divizije igrale prema već ustaljenim formatima.

Prema trenutnom stanju na FIFA-inoj rang listi, šest najboljih rangiranih reprezentacija Južne Amerike su Brazil, Argentina, Urugvaj, Kolumbija, Peru i Čile, što znači da bi se oni, da se u ovom trenutku uključuju, pridružili A diviziji Lige nacija i bili potencijalni protivnici našoj reprezentaciji.

Opis nije dostupan.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Ukoliko se saradnja ozvaniči, a vrlo je blizu, neće to biti prva saradnja UEFA-e i CONMEBOL-a. Podsjetimo, prošle godine je dogovoreno odigravanje utakmice između prvaka Evrope i Južne Amerike.

Premijerno izdanje "Finalissime" osvojila je Argentina koja je na Wembleyju s uvjerljivih 3:0 u junu mjesecu savladala Italiju.

Top Komentari

Edin Merlin
Vazda udarimo na jake ekipe bio klubski ili reprezentativni sport..!
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi