Otkazana najveća utakmica u Južnoj Americi

Susret ljutih rivala

Otkazana najveća utakmica u Južnoj Americi

Eldar Ganibegović

Prošlog septembra svjedočili smo jednoj nesvakidašnjoj situaciji.

Naime, nakon samo sedam minuta igre prekinuta je utakmica Brazila i Argentine u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. 

Povod je bio spor oko kršenja mjera pandemije protiv četvorice gostujućih igrača koji igraju u britanskim klubovima - Emiliana Buendije, Emiliana Martineza, Cristiana Romera i Giovania Lo Celsa. Romero, Lo Celso i Martinez počeli su susret u prvoj postavi.

Četvorica su u Brazil stigla sedam dana prije utakmice. Međutim, za Veliku Britaniju, Indiju i Južnoafričku Republiku vrijede posebni uslovi, uključujući 14-dnevni karantin po dolasku u zemlju.

Nakon dugog natezanja, FIFA je odredila novi datum odigravanja utakmice, 22. septembra 2022. godine.

No, Brazil i Argentina su uttvrdili da bi njeno odigravanje moglo negativno utjecati na pripreme obiju reprezentacija za Svjetsko prvenstvo koje se u novembru i decembru održava u Kataru.

Tako se najveća reprezentativna utakmica u Južnoj Americi neće ponoviti i definitivno je otkazana.

O tome su izvijestili nogometni savezi obiju zemalja, koji su cijeli slučaj riješili u saradnji s FIFA-om na Sudu za sportsku arbitražu.

Podsjetimo, Brazil se na Svjetskom prvenstvu nalazi u grupi G zajedno s reprezentacijama Srbije, Švicarske i Kameruna.

Argentinaca što se tiče, oni su smješteni u grupu C s Poljskom, Saudijskom Arabijom i Meksikom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi