Kako je najteži poraz u historiji Selecau donio danas prepoznatljivu "uniformu"

Bijeli dresovi otišli u zaborav

Kako je najteži poraz u historiji Selecau donio danas prepoznatljivu "uniformu"

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Brazila je 1950. godine na svojoj Maracani u finalu Svjetskog prvenstva poražena od Urugvaja, a taj poraz donio je i promjenu boje dresova brazilske reprezentacije.

Godina je 1950. Finale je Svjetskog prvenstva u Brazilu. 16. juli, datum koji je obilježio živote mnogih Brazilaca. U finala Svjetskog prvenstva na legendarnoj Maracani, pred nešto više od 220.000 gledalaca, susreli su se Brazil i Urugvaj.

Favorit i to ogromni bio je Brazil. Toliki da su ga mediji ali i ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu proglasili novim svjetskim prvakom, a na ulicama Rija na dan utakmice organiziran je karneval.

I poveo je Brazil na početku drugog poluvremena pogotkom Friace. No, u 66. minuti Schiaffin je stvari vratio na početak, a nakon izjednačujućeg pogotka igra Brazila se doslovno raspala. Novi pogodak Urugvaja "visio je u zraku", a u 79. minuti Ghiggia je pogodio za pobjedu Urugvaja.

Brazil je bačen u očaj, 220.000 ljudi u tišini je napuštalo Maracanu, a na ulicama Rija se palilo i pljačkalo. Neredi velikih razmjera, a bilo je i onih koji su zbog ovog poraza sebi oduzeli život.

"Maracanazo" ili u slobodnom prevodu "Maracana debakl" je termin koji je dobio ovaj poraz, a nakon njega brazilska reprezentacija nikada više nije zaigrala u do tada standardnoj bijeloj opremi.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Kako bi se izbrisao svaki simbol koji asocira na "Maracanazo" iz Fudbalskog saveza Brazila su odlučili do tada standardnu boju dresova zamijeniti nekom drugom. Napravljen je konkurs, a jedini uslov je bio da 'uniforma' mora imati četiri boje koje se pojavljuju na brazilskoj zastavi: zelenu, žutu, plavu i bijelu.

Više od 300 kandidata se prijavilo sa raznim dizajnima, a pobijedio je Aldyr Garcia Schlee, 18-godišnji dizajner iz lokalnih novina u gradu Pelotasu. "Bio sam šokiran jer je uslov bio da dres mora biti u četiri boje brazilske zastave. Do tri boje se može dobro dizajnirati, ali četiri, to je teško", kasnije je rekao mladi dizajner.

Suočen sa preteškim uslovima iz konkursa, nacrtao je više od stotinu opcija prije nego što je 'pogodio'. Majica je bila potpuno žuta, bez ikakvih pruga, a zelenom je prekrio kragnu i rukave. Šorc je bio plave boje, a štucne bijele. Ispunjeni su svi uslovi, fudbalska reprezentacija Brazila dobila je novu uniformu.

Predstavljena je 1954. godine na Maracani u duelu sa Čileom u kojem je Brazil slavio s minimalnih 1:0. Na Svjetskom prvenstvu 1954. u Švicarskoj nova 'uniforma' nije donijela mnogo sreće Brazilu, no četiri godine kasnije prvi trofej namijenjen osvajaču svjetskog prvenstva konačno je stigao u Brazil.

'Maracanazo" je rastužio Brazil do te mjere da su za poraz između ostalog okrivili i boju dresova, no u isto vrijeme je donio i novu 'uniformu' u kojoj je brazilska repreznetacija osvojila pet naslova svjetskog prvaka i još mnogo, mnogo fenomenalnih rezultata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi