Fudbalska knjiga sa Kavkaza - domaća ponuda kao putokaz prema uspjehu
FOTO: EPA

Loptanje u Armeniji

Fudbalska knjiga sa Kavkaza - domaća ponuda kao putokaz prema uspjehu

Haris Zilić

Teško pada reprezentativna pauza, posebno fanovima koji vikend popune uzbudljivim klupskim mečevima širom fudbalske Evrope, ali svaka epizoda ima svoju priču, pa i ona gdje su nacionalne selekcije u glavnim ulogama, koja nije toliko dosadna. Prošla nas je ona reprezentativna euforija na bh. podneblju, možda smo malo i oslabili po tom pitanju, no to nije razlog da se ne naklonimo zanimljivim storijama i anegdotama reprezentativnog loptanja - možda nešto i naučimo.

Nećemo puno dužiti s uvodom ili nekom posebnom filozofijom kada su u pitanju naši današnji junaci, a možemo ih nazvati i junacima evropskog fudbala.

Kavkaz je područje koje je muku mučilo sa dolaskom na fudbalsku scenu do momenta kada je jedna država odlučila da preokrene cijelu priču. Ne tako davno - početkom 2015. godine Fudbalski savez Armenije sastavio je plan održljivosti i popularizacije fudbala s ciljem da se kroz deceniju napravi neki značajniji iskorak.

I pazite sad - krajem 2021. godine, Armenija ima klub u grupnoj fazi UEFA-inih takmičenja (Alashkert u grupama UEFA konferencijske lige), a fudbalska reprezentacija je nakon tri kola lider u grupi J kvalifikacija za SP 2022. godine i u leđa im gleda ni manje više nego selekcija Njemačke, a Rumuniju i Island su već savladali na domaćem terenu. Sada putuju u Skoplje na noge Sjevernoj Makedoniji, a ako bude 12 bodova iz četiri meča, e onda priče o Kataru ne bi bile besmislene.

Brojke nisu toliko bitne u ovom tekstu, koliko sistem rada u ovoj kavkaskoj državi. Armenija ima sličnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Administrativno je podijeljena na 11 provincija, slično kao kod nas kantoni. Provincije su: Aragatsotn, Armavir, Syunik, Kotayk, Ararat, Gegharkunik, Shirak, Tavush, Lori, Vyots i Erevan kao glavni grad i glavna provincija.

Oglasi

U svim navedenim provincijama organizovani su kampovi za mlade igrače koji međusobno igraju utakmice, a oni najbolji dobiju priliku da se razvijuju u vodećim armenskim klubovima, a vodeća armenska liga broji svega osam klubova.

Sistem, ulaganje i lansiranje domaćih igrača na veliku scenu došlo je na naplatu kroz šest godina. Prvo na klupskom, a sada bi moglo i na reprezentativnom nivou. Podatak da trenutna selekcija Armenije u svom rosteru ima 11 internacionalaca od 25 fudbalera na spisku, dovoljan je pokazatelj koliko je napredovao fudbal u samoj Armeniji. Ne gledaju ime kluba, nego koliko koji igrač u datom trenutku može ponuditi reprezentaciji. Skauting im je jasno preciziran, što je jedan od glavnih pokretača cijelog sistema.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Armenija s pravom sanja snove o Mundijalu, svaki trud i rad dolazi na naplatu, ali morate biti i spremni na oscilacije. Kavkaz ima i heroje, a lider je Henrik Mkhitaryan, zvijezda Rome, međutim nezahvalno bi bilo izdvajati pojedince u ovoj magičnoj fudbalskoj priči.

Koliko god mislili da je nešto nemoguće, otvorimo armenske fudbalske knjige, ima mnogo toga da se nauči. Ako ništa da prestanemo bježati od domaće ponude, koliko nam se god činila loša, na nama je da je učinimo boljom - jasnim planom i djelotvornim sistemom.

Top Komentari

bk123
Pa šta je ovdje čudno....samo sustav i sustavno gradjenje,daje rezultate...od lige s 8 klubova pa na dalje od njih sve trebamo prepisati...ne od nogometnih velesila nego od nekoga kao što smo mi a daje rezultate a to je po svemu sad Armenija...
4 0
Lewa_9
Bravo Zilicu!
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi