Loša sudbina zadesila navijače Arsenala u Ugandi koji su slavili pobjedu nad Unitedom

Policija ih je privela

Loša sudbina zadesila navijače Arsenala u Ugandi koji su slavili pobjedu nad Unitedom

Edmir Škorić
Teme:

Arsenal je nastavio svoj sjajan put prema tituli u engleskoj Premier ligi, pošto je u nedjelju sa 3:2 u derbiju kola pobijedio Manchester United.

Na Emiratesu se dugo čeka na titulu, skoro 19 godina, a čini se da su sada jako blizu pošto imaju pet bodova više i utakmicu manje od Manchester Cityja. Tim trenera Mikela Artete igra fantastično i sa 16 pobjeda, dva remija i jednim porazom na 19 utakmica definitivno je glavni kandidat za osvajanje naslova.

Pobjeda nad Unitedom smatra se svakako jednom od ključnih. Došla je golom Eddiea Nketiaha u 90. minuti. Slavilo se u sjevernom Londonu, širom Englseke, Evrope, ali i u cijelom svijetu, pošto je poznato da ovaj klub ima svoje baze navijača u svakoj zemlji.

Tako se pobjeda nad Unitedom slavila i u Ugandi, u gradu Jinji, ali završilo se loše po grupu momaka obučenih u dresove Arsenala. Najmanje ih je osam privedeno od strane policije.

Policija je saopštila kako nisu imali dozvolu za održavanje javne proslave kojom su narušili javni red i mir.

Navijači Arsenala putovali su u konvoju od pet vozila u ponedjeljak ujutro kada ih je presrela policija. Jedan od njih nosio je trofej koji su kupili u lokalnoj trgovini.

Oglasi

"Ne znam šta smo učinili, ali jednostavno smo slavili našu pobjedu nad rivalom Manchester Unitedom", rekao je Arsenalov navijač Baker Kasule, a prenosi lokalna novinska stranica Daily Monitor.

James Mubi, šef regionalne policije i samoproglašeni navijač Arsenala, rekao je za BBC da nije preispitao optužbe navijača, ali se pitao zašto slave kada je odigrana samo polovica utakmica u sezoni.

"Šta bi se dogodilo da je izbila svađa sa suparničkim navijačima? Nisu obavijestili policiju da osigura njihovu proslavu", rekao je g. Mubi, odbacujući sugestiju da je hapšenje bilo povezano s čestim privođenjem članova oporbene stranke koji su također nosili crveno.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Grupe za ljudska prava kažu da je Zakon o upravljanju javnim redom policiji dao diskrecijske ovlasti koje su korištene za gušenje prava građana.

Arsenal i Manchester United uživaju ogromnu podršku u Ugandi i diljem Afrike, a kada igraju improvizirane video dvorane u Ugandi uvijek su pune do vrha.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DOKTOR_GAZ_
Pustite ljude neka slave.. ne pobjeđuje se VELIKAN svaki dan..
1 2
DamirS
Evo gazije u uniformi, odvede jadničke u pritvor.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi