Arteta je nevjerovatna kopija Guardiole: Ovaj snimak je začudio fudbalski svijet

Previše su isti

Arteta je nevjerovatna kopija Guardiole: Ovaj snimak je začudio fudbalski svijet

Esmer Oštraković

Mikel Arteta i Pep Guardiola do kraja ove sezone će se boriti za naslov prvaka u Premiershipu, ali priča koja se krije iza ovog dvojca je zaista nevjerovatna.

Poznato je da je upravo Pep Guardiola kada je došao u Manchester City saznao da se Arteta oprostio od aktivnog igranja fudbala. Odmah ga je pozvao i postavio ga za svog asistenta.

Godinama je Arteta učio od jednog od najboljih trenera na svijetu, a onda je odlučio da prihvati poziv voljenog Arsenala i primjeni sve što je naučio u borbi upravo protiv Guardiole i njegovog savršenog Manchester Cityja.

Velike, barem one taktičke, odluke u Manchester Cityju donosio je upravo Arteta i Guardiola se toga nikada nije sramio.

Unosio je Arteta novitete u igru Manchester Cityja, a neke od njih možete primjetiti i u igri Arsenala. Najbolji primjer za to je Zinchenko.

Njegova uloga da kao lijevi bek u izgradnji napada ulazi na dodatnog veznog igrača kako bi se lakše stvorio višak je djelo upravo Artete. Radio je to u Cityju, a radi to i u Arsenalu.

Oglasi

Zanimljiv video snimljen je sa pitanjima koja su postavljana i Guardioli i Arteti, a ono što fascinira je da praktično isto gledaju fudbal, te da na gotovo identičan način odgovaraju na pitanja.

U samo jednoj rječi morate opisati nogomet, koja je to riječ, bilo je prvo pitanje koje je postavljeno obojici trenera.

Kao iz topa obojica su odgovorila "ljubav".

Kako bi opisali vaš odnos. Naravno odgovorili su isto. Poštovanje i prijateljstvo, bile su riječi oba trenera.

Zanimljivo je i to da na press konferencijama govore skoro identične stvari. Tako je vrlo lako vidjeti da nakon neočekivanog poraza oba trenera govore kako vole svoje igrače, te da to zatim krenu objašnjavati.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Mnogo je sličnosti, a najbolje ih je pogledati svojim očima.

Mnogo puta je Guardiola govorio o tome koliko je Mikel zapravo dobar i koliko sjajan trener će postati, te da u Arsenalu samo moraju da mu vjeruju i da mu daju vrijeme. Ispostavilo se da je bio itekako upravu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi