Evropska takmičenja, UEFA i apsurdi: Tehnologija zasmetala tehnologiji i poništila čist pogodak

I to je moguće

Evropska takmičenja, UEFA i apsurdi: Tehnologija zasmetala tehnologiji i poništila čist pogodak

E. Škorić

Fiorentina je posao u play-offu Konferencijske lige riješila već u prvoj utakmici kada je sa 4:0 pobijedila Bragu u gostima, a do pobjede je došla i u revanšu, doduše dosta teže, pa se italijanski predstavnik plasirao u osminu finala ovog trećeg po jačini evropskog klupskog takmičenja.

Braga je nakon 34 minute vodila sa 2:0 golovima Castra i Djala i na Artemio Franchiju već je zavladala zabrinutost bez obzira na ogromnih 4:0 iz prve utakmice. No, Fiorentina je preko Madragore smanjila do odlaska na odmor na 2:1.

U 50. minuti dogodio se najbizarniji detalj na utakmici i neviđena epizoda otkako je tehnologija stigla u nogomet. Arthur Cabral (24) uspio je da loptu smjesti cijelim obimom u gol protivnika, no onda je nastala prava konfuzija. Golman Brage je sa zakašnjenjem reagovao, lopta je prešla gol-liniju, ali gol nije priznat zbog apsurdnog razloga.

Bilo je to posebno zbunjujuće jer je televizijski prijenos prikazivao kompjuterski generisanu sliku lopte iznad crte.

Pogodak je poništen nakon što je francuski sudija Benoit Bastien konzultirao VAR sustav, iako je gol tehnologija prethodno signalizirala da je lopta u golu i da treba da se pokaže na centar.

Oglasi

"Tehnologija gol-linije jasno pokazuje da je lopta prešla crtu, ali VAR je poništio pogodak. Cabralu je ukraden čist gol", piše Football Report.

Nikom sada nije jasno kako je moguće da sudije i VAR soba ponište gol koji prethodno potvrdi gol tehnologija koja se uvijek smatrala relevantnom i bez ikakve sumnje su se potvrđivali golovi kada bi se god oglasila gol tehnologija.

U 58. minuti Saponara je ipak donio domaćoj ekipi izjednačenje, a Cabral se konačno upisao u listu strijelaca sedam minuta do kraja za potpuni preokret. Nakon pogotka brazilski napadač slavio je na neobičan način.

Pretvarao se da je sudija koji sluša upute VAR-a preko slušalica i pokazao je prema sredini terena, želeći da ismijava odluke sudija.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Italijanski mediji špekulišu da bi Cabral mogao biti žestoko kažnjen iako se samo šalio. UEFA ne prašta takve stvari i ismijavanja bez obzira u kakvom su kontakstu, te čak Cabralu prijeti navodno i suspenzija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi