Australija odustala od Mundijala
FOTO: EPA

Prevelik zalogaj i za njih

Australija odustala od Mundijala

Haris Zilić

FIFA je aktualizirala i temu oko domaćinstva Mundijala 2034. godine. Iako je još ostalo 11 godina do pomenute smotre, čini se da je sve izvjesniji domaćin. Saudijska Arabija je spremna da organizuje domaćinstvo, a na ruku im ide i jutrošnja odluka jednih od kandidata.

Australija se povlači iz kandidature za domaćinstvo Svjetskog fudbalskog prvenstva 2034. godine.

Pomeuta zemlja je zajedno sa Novim Zelandom organizovala sjajan Mundijal za djevojke 2023. godine koji je oborio sve rekorde i htjeli su da za 11 godina istu stvar urade kada su u pitanju i muškarci.

Međutim, iako je riječ o relativnom bogatim i jakim zemljama i za njih će to biti prevelik zalogaj.

Australija će 2026. godine biti domaćin Azijskog kupa za fudbalerke, 2029. godine će vjerovatno biti domaćini Svjetskog klupskog prvenstva, a 2032. godine Brisbane će biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara.

Oglasi

Četvrti veliki događaj u 11 godina, tačnije Mundijal 2034. godine bio ogroman i prevelik zalogaj.

Iz Australije najavljuju da neće odustati od prilike da jednom ugoste najbolje fudbalere svijeta, možda 2038. ili 2042. godine, naravno sve zavisi kako će država reagovati finansijski nakon Olimpijade u Brisbaneu 2032. godine.

FIFA je već napravila presedan za Mundijal 2030. godine kojem će domaćin biti čak šest zemalja.

Tako će se Mundijal za manje od sedam godina igrati na tri različita kontinenta, a uvodne utakmice će se igrati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju. U čast 100. godišnjice od prvog SP-a FIFA je odlučila da se uvodni mečevi igraju u Montevideu, dok će Argentina i Paragvaj biti domaćini po jedne utakmice. Nakon toga turnir će se preseliti u Afriku i Evropu pošto će se utakmice igrati u Portugalu, Španiji i Maroku.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Mundijal 2026. godine bit će održan u Sjevernoj i Centralnoj Americi (SAD, Kanada, Meksiko).

Kako stvari stoje trenunto je Saudijska Arabija jedini ozbiljan kandidat za domaćinstvo Mundijala 2034. godine, iako se govorilo o zajedničkoj kandidaturi Inodnezije, Malezije, Singapura, ali to je sve na dugom štapu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi