Otkrivena još jedna mudra igra FIFA-e: Čini se da je poznat i domaćin Mundijala 2034. godine
FOTO: EPA

Mnogo stvari je jasnije

Otkrivena još jedna mudra igra FIFA-e: Čini se da je poznat i domaćin Mundijala 2034. godine

H. Zilić
Teme:

FIFA je u srijedu donijela odluku da se Mundijal 2030. godine održi čak u šest zemalja i to će biti presedan u historiji fudbala. Igrat će se na čak tri kontinenta. Domaćini će biti Španija, Portugal i Maroko, a tri uvodne utakmice bit će odigrane u Južnoj Americi.

Tako će se Mundijal za manje od sedam godina igrati na tri različita kontinenta, a uvodne utakmice će se igrati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju.

U čast 100. godišnjice od prvog SP-a FIFA je odlučila da se uvodni mečevi igraju u Montevideu, dok će Argentina i Paragvaj biti domaćini po jedne utakmice.

Ovo znači da će naredna dva Mundijala biti na pet različitih kontinenata, a ovo otvara i vrata za domaćina 2034. godine jer sve je izglednije da tu imamo pobjednika.

Saudijska Arabija je podnijela kandidaturu za domaćinstvo Mundijala 2034. godine i čini se da će biti jedini kandidat i da je to već sada gotova stvar.

Oglasi

Mundijal 2026. godine bit će održan u Sjevernoj i Centralnoj Americi (SAD, Kanada, Meksiko), dok će pomenuti 2030. godine biti u šest država na tri kontinenta (Afrika, Evropa, Južna Amerika).

Dakle 2034. godine ostaju Azija i Okeanija navjerovatnije za ozbiljne kandidature.

Okeanija će odustati, Austrlaijai Novi Zeland su nedavno bili domaćini Mundijala za fudbalerke, a 2032. godine Austrlaija je domaćin Olimpijskih igara, tačnije Brisbane, tako da sigurno neće ulaziti u dodatne troškove i organizacije.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U cijeloj priči, Saudijska Arabija ostaje jedini pravi kandidat za domaćinstvo Mundijala 2034. godine, a odluka od šest zemalja domaćina 2030. godine bila je možda i igra FIFA-e da se Saudijcima definitvno otvore vrata i očisti put za domaćinstvo 2034. godine.

Saudijska Arabaija je napravila tektonske promjene u fudbalu velikim transferima u svoju ligu i klubove, a u decembru će biti i domaćini svjetskog klupskog prvenstva,

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi