Poruka na dresu golmana Austrije je priča za sebe, upućena je Red Bull Salzburgu

Susreli se prvi put nakon 18 godina

Poruka na dresu golmana Austrije je priča za sebe, upućena je Red Bull Salzburgu

E. Škorić

U Kupu Austrije odigran je derbi grada Salzburga između Red Bulla i Austrije. Bio je to prvi okršaj ovih timova nakon 18 godina, odnosno od dana kada je Red Bull kupio klub, a nezadovoljna grupa navijača formirala novi pod imenom Austria Salzburg.

Historija kluba koji se zvao Austria Salzburg započela je 1933. godine. Tokom 72 godine klub je nekoliko puta mijenjao ime, osvojio je tri naslova prvaka, a 1994. stigao je i do finala Kupa UEFA, gdje je izgubio od Intera.

Ali 2005. sve se promijenilo. Austrija je počela imati financijskih problema, a klub je bio na rubu bankrota. Vlasnik i osnivač Red Bulla Dietrich Mateschitz priskočio je u pomoć.

Istina, u pregovorima se pokazalo da na bazi kluba iz Salzburga želi stvoriti novu ekipu koja neće imati nikakve veze s historijom Austrije. Red Bull je inzistirao na potpunom rebrandingu: novo ime (Red Bull Salzburg), novi logo, crvena i bijela boja umjesto tradicionalne ljubičaste.

Oglasi

Navijači su se pobunili i raskinuli vezu s novim klubom. Uprava Red Bull Salzburga jedino se tome poigrala kada je navijačima zabranila dolazak u ljubičastim rekvizitima. Trener obnovljene ejipe Kurt Jara poručio je: "Ako vam se ne sviđa, osnujte vlastiti klub."

Navijači Austrije učinili su upravo to. Do sezone 2005/06 navijači pronalaze investitore i oživljavaju klub u četvrtoj ligi. Samo je financijska podrška brzo nestala, a klub je morao da padne u sedmu ligu - tako da su financije Austrije u potpunosti pale na navijače, a ekipa je postala amaterska.

Godine 2015. Austrija se vratila u profesionalni nogomet, plasiravši se u drugu ligu. Tu klub nije izdržao - nagomilao je dugove, otišao u stečaj i vratio se amaterskim takmičenjima. Austrija trenutno igra u Regionalligi, trećoj najvažnijoj ligi u Austriji.

Sada je žrijeb spojio Austriju protiv Red Bull Salzburga. RB je očekivano slavio s 4:0 uz gol bh. reprezentativca Amara Dedića, a navijači Austrije su prije utakmice prirediti veliki vatromet i zaista su bili bučni.

No, slavu je ukrao golman Austrije Manuel Kalman, koji je na utakmicu izašao sa porukom na prednjoj strani dresa. "Not for sale!", pisalo je. U prevodu - nije na prodaju!

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Poruka je više nego jasna, usmjerena je Red Bullu i trenutnoj ekipi Salzburga koja vrijedi stotine miliona eura, ali očito im je duša odavno nestala.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi