Neiskustvo se skupo plaća: Navijačica je imala svijet u rukama, pa jednom objavom pala na samo dno

Kako je propala karijera slavne navijačice iz Brazila

Neiskustvo se skupo plaća: Navijačica je imala svijet u rukama, pa jednom objavom pala na samo dno

Edmir Škorić

Svjetsko prvenstvo daleko je najvažniji nogometni događaj jer okuplja najbolje nogometaše svijeta na jednom mjestu, a svake četiri godine igrači imaju priliku da se proslave na velikoj pozornici. No, ne samo oni...

Kao što nogometši mogu da steknu slavu, privuku pozornost velikih timova i dobiju bolje ugovore, tako i navijači mogu da postanu viralni, a kasnije i zaštitna lica određenih kompanija. Doduše, ako ćemo pošteno, to se više odnosi na ženski dio publike.

Ivana Knoll je obilježila SP u Kataru. Hrvatica se smatra najvatrenijom navijačicom Mundijala, a tokom trajanja Mundijala dobila je najmanje dva miliona novih pratitelja na Instagramu. Možda neki nisu ni svjesni koliko će novca na osnovu toga tek da zaradi...

Svako Svjetsko prvenstvo ima svoje muze. Može to biti Ivana, Larissa Riquelme, Miss Bum Bum, a 2014. godine proslavila se belgijska navijačica. Taj Mundijal ostaće upamćen i po prvom nastupu BiH, ali i fijasku domaćina u duelu s Njemačkom u polufinalu, kada su Nijemci slavili sa 7:1, a potom u finalu pobijedili Argentinu sa 1:0.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu pokazalo se nezaboravnim i zbog činjenice da je mlada navijačica Crvenih vragova le Despigeler dobio nevjerojatnu slavu u svijetu.

Sa samo 17 godina Alex je privukla pozornost fotografa, a njene slike punile su stranice poznatih i mjerodavnih svjetskih medija. Dogodilo seto tokom utakmice Belgije i Rusije već u grupnoj fazi turnira.

Oglasi

Axelle Despigueleret bila je prisutna na tribinama legendarne Maracane u Rio de Janeiru s tradicionalnom belgijskom reprezentativnom kapom na glavi, obojenom u boje nacionalne zastave, te s dva roga u čast nadimka momčadi - Crveni vragovi.

Axelle (u sredni) stekla popularnost na utakmici protiv Rusije

Društvo mladoj djevojci na tribinama su pravile dvije plavokose prijateljice, no od tog trojstva Despigelere je postao glavni predmet pažnje fotografa. Kvalitetne fotografije Despigelerea u trenu su postale viralne, a je već idućeg dana u medijima i na društvenim mrežama dobila neiskazanu titulu najljepše i najseksi navijačice Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Upravo zahvaljujući odlasku na utakmicu Belgije protiv Rusije 17-godišnja Despigeler stekla je nevjerovatnu popularnost. Djevojku su vrlo brzo doslovno bombardirali kojekakvim pozivima i ponudama za sponzorstva. Uglavnom, radilo se, naravno, o industriji ljepote, karijeri o kojoj sanja gotovo svaka djevojka još od djetinjstva.

U konačnici, mlada Belgijka odlučila je sarađivati sa svjetski poznatom francuskom parfimersko-kozmetičkom kućom L'Oréal. Tamo je s njom sklopljen punopravni jednogodišnji ugovor, a Despigeler je dobila status modela.

Ubrzo se pojavila u reklamnoj kampanji, aktivno distribuiranoj putem društvenih mreža, u kojoj je promovirala sve vrste frizura koje se mogu napraviti pomoću proizvoda francuske kompanije.

Oglasi

Čini se da je već sa 17 godina Despigelere zgrabila priliku cijelog svog života - nešto što čekaju mnoge druge djevojke njene dobi, a 99,9% njih nikada ne dobije, nakon čega su prisiljene otići u druge krajeve svijeta. Ali ova vrtoglava karijera modela trajala je samo sedam dana...

Sve se promijenilo uoči utakmice 1/8 finala Svjetskog prvenstva 2014. u kojoj se belgijska momčad trebala suočiti s reprezentacijom SAD-a. Despigelere, koja očito nije imala vremena shvatiti koliki joj je stupanj odgovornosti povjeren reklamnim ugovorima, odlučila je prije utakmice protiv Amerikanaca na svojoj stranici na društvenoj mreži objaviti fotografiju s afričkog safarija, gdje je djevojka snimljena dok pozira pokraj mrtve dugoroge antilope.

Uz provokativnu sliku djevojka je dodala jednako provokativan natpis: “Lov nije pitanje života ili smrti. Ovo je puno važnije. To je bilo prije otprilike godinu dana. Spreman za lov na Amerikance danas, haha."

Zbog ove objave je sve izgubila

Ovaj trik nije prošao kod mlade belgijske navijačice, koja aktivno navija za Club Brugge u svojoj domovini. Axelle je doslovno bombardirana bijesnim komentarima, zbog kojih je morala gotovo hitno obrisati fotografiju, a i pokušati se objasniti.

Oglasi

“Nisam htjela nikoga uvrijediti. Bila je to samo šala”, napisala je djevojka, naivno vjerujući da se ovim riječima sve može vratiti unazad.

Unatoč tome što je istog dana slavila pobjedu nad SAD-om, stigle su loše vijesti. L'Oreal se pobrinuo da se ugovor raskine i odmah se ogradio od svog modela.

Tako je njena karijera modela završila jednako brzo i vrtoglavo kao što je i počela. Međutim, neko su vrijeme predstavnici nogometne industrije pokušali iskoristiti prekrasan izgled djevojke u reklamne svrhe. Konkretno, ona je dobila poziv da otvori jednu od utakmica Bruggea, momčadi čija je strastvena navijačica.

Njena slava nije dugo trajala, kasnije se zadovoljila minijaturnim poslovnim obavezama

Osam godina kasnije, 2022., malo ko se sjeća Axelle. A sama djevojka, koja je poprilično izgubila na popularnosti, čini se da više ne želi pažnju kakva je nekada bila prikovana za nju. Sada se samo nešto više od 30 hiljada ljudi pretplatilo na mkem Instagram račun - prilično malo, s obzirom da djevojka i dalje pokušava dobiti određeni prihod od oglašavanja.

više ne juri za provokativnim objavama, a u septembru se vjenčala s Emilom Stewartom, a sada je promijenila i djevojačko prezime, kao da naglašava da je više ništa ne povezuje sa senzacionalnom pričom koja je postala jedna od najraspravljanijih bliskonogometnih događanja tokom završnog dijela Svjetskog prvenstva 2014.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi