Maskirana policija uhapsila srpskog igrača sinoć, klub se danas bez njega vratio kući

Nemile scene u Nizozemskoj

Maskirana policija uhapsila srpskog igrača sinoć, klub se danas bez njega vratio kući

Edmir Škorić

U Alkmaaru je sinoć AZ pobijedio Legiju iz Varšave u meču Konferencijske lige, pa sada grupa u kojoj je Zrinjski izgleda potpuno izjednačeno jer svi imaju po tri boda.

AZ je kući ostvario važnu pobjedu nakon onog nevjerovatnog poraza u Mostaru kada su vodili 3:0 na poluvremenu. Pošto je Zrinjski poražen od Aston Ville u Birminghamu sa 1:0, svi timovi su na istom nakon dva kola.

Fudbaleri Legije imali su inače užasno iskustvo u Nizozemskoj, a posebno dvojica njih, Portugalac Josue i Srbin Radovan Pankov. Oni su uhapšeni, noć su proveli u zatvoru, a danas nisu krenuli sa ostatkom tima kući u Poljsku.

Haos je nevjerovatan, o njemu Poljaci danas neprestano pišu. Navodi se da je Legiji iz AZ-a javljeno da su im igrači u amsterdamskom zatvoru, a zaprvo su u zatvoru u Alkmaaru.

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki razgovarao je s nizozemskim premijerom, među ostalim, o skandaloznom ponašanju policije prema Legiji i obećano mu je da će se sve brzo riješiti.

Oglasi

U blizini stadiona AZ-a izbila je tuča,a napadnut je i vlasnik Legije Dariusz Mioduski. Upravo tada je došlo do hapšenja dvojice fudbalera.

Bivši poljski reprezentativac, koji je takođe igrao za Legiju u prošlosti, Wojciech Kowalewski, oglasio se nakon incidenta.

"Posjeta Legije počela je i završava se u zatvoru. Boravak u hotelu u bivšem zatvoru, ujutro vatromet ispod prozora, napad na fudbalere i predstavnike gostujućeg tima. Novi standardi UEFA?!“, napisao je Kowalewski na Twitter profilu.

"Sama činjenica da je došlo do sukoba između obezbjeđenja stadiona i igrača i članova ekipe Legije, te da policija nije intervenisala na stadionu, je skandalozna! Gdje su bili predstavnici kluba AZ Alkmaar i UEFA-e?", upitao je Poljak.

On je također kazao da su igrači Legije tokom boravka u Nizozemskoj spavali u hotelu "Huis van Bewaring Schutterswei" koji je do 2012. godine bio zatvor, ali je prostor prodat investitoru koji je odlučio da ga potpuno renovira i da od njega napravi moderan hotel.

Sasvim sigurno će biti još puno govora o ovom incidentu, a nije isključeno da UEFA reaguje, mada se sve dešavalo nakon utakmice i izvan stadiona. 

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

U međuvremenu je za danas najavljena press konferencija Legije na kojoj će se obratiti predsjednik kluba, kako bi iznio sve detalje oko nemilog događaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi