Igrač Legije ispričao kroz šta je prošao u zatvoru: "Sjedite u ćeliji, a..."

Josue ispričao više detalja

Igrač Legije ispričao kroz šta je prošao u zatvoru: "Sjedite u ćeliji, a..."

Eldar Ganibegović

Prije šest dana su dva igrača varšavske Legije završila u pritvoru u Nizozemskoj nakon utakmice protiv AZ-a u Konferencijskoj ligi. Josue je sada odlučio da ispriča više detalja.

Portugalac Josue je jedan od igrača Legije iz Varšave koji je "stradao" u Nizozemskoj prošle sedmice. On i Radovan Pankov su privedeni, izvedeni iz klupskog autobusa s lisicama na rukama, nakon čega su proveli noć u policijskoj stanici te se s ekipom nisu vratili u Poljsku. 

Prema riječima glasnogovornika Legije, Bartosza Zasławskog, osiguranje na stadionu AZ zatvorilo je stadion, spriječivši neke od igrača i stručnog štaba Koste Runjaića da uđu u klupski autobus.

Unatoč zahtjevima Poljaka, osiguranje nije otvorilo vrata, iako u blizini stadiona nije bilo prijetnje. To je dovelo do napete situacije i tučnjave, pri čemu je, između ostalih udaren i vlasnik i predsjednik Legije Dariusz Mioduski.

Sam Josue ispričao je što se dogodilo u Alkmaaru u intervjuu za portal sportfakty.wp.pl.

"Bila je to užasna noć. Nikada nisam doživio ništa tako loše, tako nepravedno. A vjerujte mi, prošao sam svašta u životu. Te sate, neizvjesnost i strahove koji su me tada pratili ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. Izašao sam iz zatvora, ali trebat će mi neko vrijeme da se psihički oporavim. Znam da moram živjeti s tim, ali s druge strane volio bih ga se riješiti, kao i svih stvari koje sam tada nosio", rekao je Portugalac.

Oglasi

"Sjedimo u autobusu i odjednom me zove trener, kao kapitena. On je ispred autobusa, ja sam nazad. Kaže mi da policija ima osumnjičenika jer je navodno jedan od zaštitara povrijeđen. A taj osumnjičenik je Raša Pankov. Bio sam iznenađen", nastavio je Portugalac.

"Trener mi je tada rekao da policija želi da on prespava u policijskoj stanici. Ali nikad nam nisu rekli da je u pritvoru. I vjerujte, nije isto. Zatim kažem treneru da bi se mogao ozlijediti ako Raša tamo ode sam. Gledajući kako su se ponašali prema nama, koliko su se nevoljko ponašali prema nama, bio sam siguran da bi Raša, ako bi bio sam, nastradao. Rekao sam da ne može tamo sam. Trener odgovara da tu nema mjesta pregovorima"

"Prođe 15 minuta, tener razgovara s policijom, razgovara s Rašom i on kaže ok, ići će s policijom. Policajci su već rekli da će ga prisiliti da uđe u autobus ako fudbaler ne ode. A to bi bio masakr. Ne kažem da bi nas pobili, ali bilo bi "masno". Pa Raša kaže, u redu, dolazim. Ali onda policajac kaže: Ne, ne, ne. Već postoje dvojica osumnjičenih. Drugi nosi crne naušnice. Trener pita: - Ali tko je onaj s crnim naušnicama? Policajac odgovara: Ne znam. Onaj s crnim naušnicama", rekao je.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

"Pa, miris nije bio ugodan. Smrad mokraće, nisu se svi dobro oprali. Možete zamisliti. Završio sam u maloj ćeliji. A ti si me na početku pitao jesam li shvatio šta se dogodilo. Pa ne razumijem! Prije nego što sam priveden, dok sam bio tamo i nakon što sam izašao, nisam imao nikakve prijave! Pa zašto su me odveli tamo? Ne razumijem", istakao je Portugalac, te završio:

"Dali su mi hljeba, ali ga nisam htio jesti. Pola dana nisam ništa jeo. Samo sam tražio da se operem. Ruke, lice. Pa su mi rekli da imam umivaonik iznad WC-a. Dakle, vi sjedite u ćeliji, a u susjednim su ćelijama drugi. A ti ne znaš ko je to. Jesu li nekoga ubili ili nekoga silovali, nemate pojma ko je kraj vas. Strašno."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi