Barceloni prijeti izbacivanje iz evropskih takmičenja, a u prvenstvu je očekuje žestoka kazna?
FOTO: EPA

UEFA neće imati milosti

Barceloni prijeti izbacivanje iz evropskih takmičenja, a u prvenstvu je očekuje žestoka kazna?

Haris Zilić

Barcelonu trese veliki skandal. Katalonski gigant optužen je za korupciju i dosta toga će sada morati dokazati u svoju korist, ali situacija nije baš sjajna.

Katalonski klub je optužen za korupciju i mito na račun bivšeg sudijskog službenika Jose Marie Enriqueza Negreiria. Sud u Barceloni jučer je objavio da su bivši klupski zvaničnici i Negreira optuženi za "korupciju" i "lažnu poslovnu evidenciju".

Pored pravnog puta, Barcelona bi mogla biti kažnjena i na terenu ako se UEFA bude uključila u cijeli slučaj.

Ugledna "Marca" prenosi vijest da će UEFA dobro analizirati cijelu situaciju i ako utvrde da se ruši reputacija evropskog klupskog fudbala, Barcelonu čeka suspenzija iz evropskih takmičenja.

Ako UEFA bude imala dokaze da trenutni skandal ima doticaja i sa evropskim utakmicama, Barcelona bi bila izbačena iz Lige prvaka, Evropa lige i Konferencijske lige na period od dvije do čak pet godina ovisno o konačnom raspletu cijele situacije.

UEFA bi se vodila članom 4. iz pravilnika o procedurama i kriterijima za klubove u evropskim takmičenjima.

Oglasi

Pomenuti član propisuje tačne procedure prijema kluobva u evropska takmičenja. Klubovi koji su povezani sa korupcijom ili drugim radnjama koje krše zakone UEFA-e mogu dobiti sankcije, bez obzira da li su tužbe podignute na račun domaćih ili evropskih utakmica. Član 4. također ima jasno definisan odnos klubova prema UEFA-i gdje se ne smije ni na koji način rušiti reputacija takmičenja, ali i krovne fudbalske organizacije UEFA-e.

Prošle sedmice UEFA je zatražila informacije o cijeloj situaciji, dobili su navodno dio dokumenata, ali ostatak još uvijek čekaju.

Pored UEFA-e i La Liga također čeka dokumentaciju od strane Barcelone koju predsjednik Laporta ne želi dostaviti jer smatra da je ovo sve igra kako bi se srušila Barcelona.

"Neka bude jasno da Barcelona nikada nije kupovala sudije i Barcelona nikada nije imala namjeru da kupuje sudije, apsolutno nikada", rekao je u utorak Laporta koji je dodao da je ova cijela priča dobro smišljen plan za rušenje Barcelone.

Barcelona trenutno nije priložila nijedan odgovarajući dokument koji bi išao u njihovu zaštitu, a još više sumnju podgrijavaju Laportine izjave gdje se protivi prikazivanju bilo kakvih administrativnih tačaka iz kluba.

Čini se da će pored La Lige reagovati i UEFA, a Barcelona bi mogla dobiti kaznu na dva fronta.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U La Ligi bi mogli dobiti kaznu oduzimanja 15 bodova utekućoj sezoni, slično što je Juventus dobio u Italiji zbog nepravilne dokumentacije, a pored toga Barcelona bi i u novu sezonu ušla sa 15 bodova zaostatka, dakle bili bi u La Ligi kažnjeni oduzimanje 30 bodova.

UEFA bi Barcelonu mogla kazniti većim sankcijama, a to je pomenuto izbacivanje iz evropskih takmičenja na određen vremenski period.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

cccccc
ko o čemu fanovi penal madrida o poštenju
2 6
Joe17
Ciganski klub uvijek bio i ostat ce..!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti