Barcelona nakon pisma iz Palestine odustala od prijateljskog meča u Izraelu
Foto - EPA

Klub neće putovati u Jerusalem

Barcelona nakon pisma iz Palestine odustala od prijateljskog meča u Izraelu

M. Šljivak

Predsjednik Barcelone Joan Laporta otkazao je planirano gostovanje katalonskog tima u Jerusalemu zakazano za 4. august.

Katalonski velikan trebao je u ovom terminu odigrati prijateljski meč protiv Beitar Jerusalema, a susret se trebao odigrati u Malha distriktu, dijelu koji je 1948. godine etnički očišćen tokom stvaranja izraelske države.

Dolazak Barcelone i utakmica protiv tima koji je poznat po navijačima koji su rasisti i nacionalisti je razočarala mnoge fanove ovog kluba. Javno su kritikovali ovaj potez, no na kraju od utakmice neće biti ništa.

Fudbalski savez Palestine je poslao dopis katalonskom klubu te UEFA-i i FIFA-i u kojem su iskazali zabrinutost zbog izbora kluba i lokacije za prijateljski meč. U Barceloni su se nakon toga predomislili i odlučili su odustati od planiranog puta.

Joan Laporta je pismom kontaktirao predsjednika Fudbalskog saveza Palestine Jibrila Rajouba. Saopštio mu je kako klubovi nisu u kontaktu i da nikakvog prijateljskog meča u Jerusalemu neće biti.

Također je dodao da je Barcelona demokratska sportska institucija koja ima svoje principe i koja se uvijek izražava kroz brojne akcije, kao i da su u potpunosti na strani slobode za sve ljude na svijetu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Na kraju od gostovanja Barcelone u Jerusalemu neće biti ništa, a klub će potražiti drugog rivala za planirani termin.

Izraelski klub je poznat po tome što su njegovi navijači itekako protiv toga da muslimani imaju ikakve veze sa klubom, a na kraju im je vlasnik postao jedan arapski šeik.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Husrefbeg22
Ovi arapski seici najvise stete Palestincima i svim ostalim muslimanima u svijetu koji se bore za slobodu. Svojim novcem pomazu agresiju i etnicko siscenje.
10 2
miki30
Da li će se malac ljutiti, kako ćeš mu to Laporta objasniti? Možda neproduži ugovor zbog toga.
2 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi