Italijanska romantika: Otac juriša ka Scudettu, sin kultni klub jučer vratio u Seriju B

Bari se vratio

Italijanska romantika: Otac juriša ka Scudettu, sin kultni klub jučer vratio u Seriju B

E. Škorić

Aurelio de Laurentiis je od početka gradio Napoli i od njega napravio jedan od najboljih timova u Italiji, ali sada ima plan da na sličan način oživi još jedan klub koji ima veliku povijest.

Nakon bankrota Napolija se De Laurentiis prihvatio posla i klub vratio u Seriju A, da bi od njega napravio tim koji se bori za titule, igra redovno Evropu i ima važnu ulogu u svijetu nogometa, te sve veći broj fanova ui svakom kutku planete.

Sada želi da slično napravi s Barijem, koji je svojevremeno bio važan centar italijanskog nogometa, a upravo na stadionu San Nicola je 1991. godine Crvena zvezda osvojila jedini naslov Lige prvaka. Bari je iste godine postavio rekrod kada je platio 5,5 miliona eura odštete za Davida Platta.

No, novija povijest kluba je uglavnom mračna i ni blizu one ih devedsetih godina. Posljednji put Bari je u Seriji A igrao u sezoni 2010/11, a 2018. godine je bankrotirao zbog dugova od 12 miliona eura, pa je završio među amaterskim timovima.

Onda se De Laurentiis pojavio kao vitez na bijelom konju, na mjesto predsjednika imenovao svog sina Luigija, a jučer je klub nekoliko kola prije kraja osigurao plasman u Seriju B, gdje nije bio četiri posljednje godine.

Bari nema trofeja u svojoj povijesti, ali ipak dres ovog tima nosili su neki veliki igrači kao što su Antonio Cassano, Leonardo Bonucci, Gianluca Zambrotta, Zvonimir Boban...

Trener Barija je svojevremeni od 2007. do 2009. godine bio Antonio Conte, koji je danas jedan od najboljih evropskih trenera.

Sin Aurelija De Lorentiisa je jučer nakon promocije u Seriju B poslao poruku svom ocu: "Evo, vratio sam Bari u Seriju B, sada je na tebe red", aludiravši na to da očekuje Scudetto za Napoli.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Luigi De Laurentiis je kazao da je jako sretan jer su iza kluba četiri godine napornog rada. Oglasio se i sam Aurelio. "Čestitam mom sinu Luigiju, njegovom osoblju i kompletnoj ekipi na plasmanu u Seriju B".

Što se Napolija tiče, trenutno dijeli prvo mjesto na tabeli s Milanom, koji ima također 66 bodova, ali i utakmicu manje. Trećeplasirani Inter ima 63 boda i također utakmicu manje od Napolitanaca. Nebesko-plavi su u nedjelju slavili na teškom gostovanju kod Atalante i osam kola prije kraja imaju apsolutno pravo da vjeruju i da se nadaju tituli.

Top Komentari

Dugi
A da ne spomenete on koji velicaju ratne zlocince (crvena zvezda)! Mozda bi vam ilo pametno!
7 0
Mingiling
Crvena Zvezda kakva parodija. Ono cetalji sa dna kace
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi