Kompany mu treba dići spomenik: Prvo su njega nazvali, a on ga nahvalio kao da mu je rođeni sin

Poziv koji je sve odlučio

Kompany mu treba dići spomenik: Prvo su njega nazvali, a on ga nahvalio kao da mu je rođeni sin

Endin Čaušević

Vincent Kompany jučer je zvanično predstavljen kao novi trener minhenskog Bayerna što niko nije očekivao da će se desiti, a sada je poznato i ko je bio glavni "krivac" što je Belgijanac dobio priliku života da se dokaže kao trener.

Bayern je još krajem februara objavio da će Thomas Tuchel napustiti klub na ljeto i da s njim saradnja neće biti nastavljena, a tada su glavne mete ovog kluba bili Xabi Alonso i Julian Nagelsmann.

Međutim, čelnici minhenskog kluba našli su se u velikom problemu kada su treneri redom krenuli da odbijaju ponude da preuzmu klubu Bayerna zbog čega je na kraju i Tuchel bio opcija da ostane trener.

Tuchel to nije htio zbog svega što mu je klub priredio, a Bavarci su imali siromašan izbor što se tiče trenera i na kraju su sve iznenadili odlukom da šef stručnog štaba od nove sezone bude Kompany.

Ovaj 38-godišnjak prije par godina počeo je trenersku karijeru i ove sezone se nije proslavio jer je s Burnleyjom ispao iz Premiershipa. Zbog toga je fudbalska javnost bila u šoku kada je potvrđeno da pregovara s Bayernom.

Kompany je prije toga radio dvije sezone kao trener u Anderlechtu, a također toliko je proveo i u Burnleyju. No, kada je dobio poziv iz Minhena za njega nije bilo dileme da li će prihvatiti ponudu Bavaraca.

Oglasi

On je jučer zvanično predstavljen u Minhenu, te je potpisao višegodišnji ugovor s Bayernom. Navijačima njemačkog kluba još uvijek nije jasno zašto su čelnici Bayerna izabrali neiskusnog trenera i smatraju da bi to za Kompanyja mogao biti prevelik zalogaj.

No, činjenica je da Bayern nakon toliko odbijenica više nije imao toliko izbora, a za Kompanyja su se odlučili nakon što su kontaktirali Pepa Guardiolu.

Karl-Heinz Rummenigge potvrdio je da je Guardiola bio taj koji je bio presudan, te da je Španac itekako nahvalio Kompanyja koji je bio član njegove ekipe u Manchester Cityju nekoliko sezona.

Sada je otkriveno da je Bayern kontaktirao Guardiolu u ponedjeljak i to prije nego što su razgovarali s Kompanyjem. Prvo im je bilo bitno šta će Pep reći za Belgijanca i očito da on nije pohvalio Kompanyja jasno je da ga ne bi ni pokušali kontaktirati.

Oglasi

Ipak, Guardiola je itekako podržao Bayernovu ideju da dovedu Kompanyja i smatra da je on talentovan trener, veoma inteligentan i idealan izbor za posao iako ima tek 38 godina.

Na kraju je poziv čelnika Bayerna s Guardiolom bio presudan, a tek nakon toga su oni kontaktirali Kompanyja koji je oduševljeno to dočekao i ekspresno poručio da će prihvatiti ponudu ako do nje dođe.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Pregovori nisu dugo trajali i Bavarci su sve riješili za nekoliko dana, a da li su napravili dobar izbor saznat ćemo naredne sezone.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1666065968
Hahaha....i Amar Osim odbio Bajern. Kurceva bundes liga!!
0 0
user1583752673
Sto im ga uvali Pep
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi