Od vodećih klubova Liga petice, jedino Brazzo i kolege novac nisu bacili niz vodu

Plate igrača

Od vodećih klubova Liga petice, jedino Brazzo i kolege novac nisu bacili niz vodu

Eldar Ganibegović

Fudbal je odavno postao veliki biznis i sport u kojem se obrću velike količine novca.

Ipak, nije sve ni u novcu, a najbolji pokazatelj za to je sigurno francuski PSG na čelu s arapskim vlasnicima.

Godinama ulažu u ekipu enormne količine novca, što na transfere što na plate igrača. Uspjeli su "kupiti" titule prvaka Francuske, ali najvažniji cilj još nisu ostvarili, a to je trofej Lige prvaka.

Najbliže su bili pretprošle sezone kada ih je u finalu zaustavio Bayern, a ove sezone su bolno izbačeni od Real Madrida u osmini finala s tri pogotka Karima Benzeme.

S tim u vezi, osvrnut ćemo se u ovom tekstu na plate igrača u najboljim evropskim ligama, odnosno koji to klubovi najviše troše u te svrhe.

Jasno kao dan, prvi je PSG. Od 23 igrača u Francuskoj, 21 plata je plata PSG-ovih fudbalera. Govorimo o bruto prihodima fudbalera na mjesečnom nivou.

Oglasi

Također, i na trenera izdvajaju najviše u Ligue 1, pa bi bila tragedija da ne osvoje titulu prvaka te zemlje (što im je čak pošlo za rukom prošle sezone kada je prvak bio Lille), te stoga zaključujemo da se Arapima baš i nije isplatio toliko ulagani novac.

Spomenimo i to da je PSG napravio najveći transfer u historiji fudbala kada je doveo Neymara iz Barcelone za 222 miliona eura, ali Brazilac ni blizu nije napravio ono što se od njega očekivalo.

U Engleskoj najviše na plate izdvaja Manchester United, a u top pet je samo jedan fudbaler Manchester Cityja - Kevin de Bruyne. City u posljednjih nešto više od 10 godina pravi sjajne rezultate u Engleskoj, a kao i PSG-u fali im Liga prvaka, a i oni su poraženi u finalu i to prošle sezone od Chelseaja (1:0).

Oglasi

O tragediji od rezultata koje (ne) pravi Manchester United, suvišno je i govoriti.

Španija je tek priča za sebe. Barcelona igra najgoru sezonu još od ere prije Messija, odnosno po prvi put otada ne igra knock-out fazu Lige prvaka. Ruku na srce, Xavi je preporodio tim, pregazio Napoli u Evropskoj ligi i preko Galate stigao u osam najboljih, a i u ligi je krenulo sve kako treba što potvrđuje i 4:0 pobjeda u El Clasicu.

Ipak, najviše je plaćen najviše osporavani Gerard Pique, a je i Sergio Busquets. 

Real Madrid... Dva najbolje plaćena fudbalera uopšte i ne igraju - Eden Hazard i Gareth Bale.

Oglasi

Gle čuda, prvak je Atletico Madrid, no Real je na dobrom putu da titulu s Wanda Metropolitana prebaci u vitrine na stadionu Santiago Bernabeu.

U Italiji s platama dominira Juventus, a i oni su taj novac slobodno mogli baciti u Po. Ponovo su nastup u Ligi prvaka završili u osmini finala, a titulu u Seriji A neće osvojiti drugu sezonu u nizu.

I za kraj - Njemačka. Čini se da jedino Hasan Salihamidžić i njegove kolege u upravljačkoj strukturi Bayerna znaju šta rade s novcem.

Osim što su "škrti" na transferima, racionalno dijele plate. Njihovi igrači jesu najplaćeniji u Bundesligi, ali to donosi rezultate s obzirom na to da Bayern osim što godinama unazad osvaja Bundesligu, osvojio je i dvije titule Lige prvaka u posljednjih deset godina što je svakako za pohvalu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Uspješniji od njih po tom pitanju je samo Real Madrid koji od 2012. godine ima čak četiri titule prvaka Evrope, dok Chelsea, kao i Bayern, ima dvije. 

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Klicko
Šta će bacat pare kad mogu ligu da osvoje sa juniorima.Jaka liga hehehe
2 5
Jupp
Kakva institucija ovaj Bayern. Nadam se da ce dugo godina imati ovakav stav, jer im je to kljuc uspjeha
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi