Belgija i Njemačka opravdale ulogu favorita, važna tri boda za Škotsku
Belgija je upisala laganu pobjedu protiv Kazahstana

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Belgija i Njemačka opravdale ulogu favorita, važna tri boda za Škotsku

S. Pašalić, foto: EPA

Reprezentacija Belgije je u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo savladala na domaćem terenu Kazahstan rezultatom 3:0.

Belgijanci su tako nakon pobjede protiv Rusije i Kipra stigli i do treće pobjede u ovim kvalifikacijama i drže prvo mjesto u grupi I sa maksimalnih devet bodova.

Već u 11. minuti je domaći tim poveo sa 1:0 kada je Eden Hazard ubacio loptu u šesnauesterac Kazahstana, a Dries Mertens pogodio mrežu gostiju.

Samo tri minute kasnije bilo je 2:0. Mertens je ovaj put asistirao, a Timothy Castagne je glavom poslao loptu u mrežu.

Bio je to rezultat prvog poluvremena, a u 49. minuti Belgija je povećala svoje vodstvo na 3:0. Mertens je pucao na gol gostiju, lopta je pogodila stativu i odbila se do Lukakua kojem nije bilo teško da postigne gol, a bio je ovo na kraju i konačni rezultat.

Škotska i Kipar su odigrali zanimljivu utakmicu, a slavio je domaćin sa 2:1.

Nakon prvog poluvremena koje je završilo rezultatom 0:0, uslijedilo je puno bolje poluvrijeme koje je donijelo i golove.

Povela je Škotska u 61. minuti fenomenalnim golom Andrewa Robertsona, a Kiprani su u 87. minuti stigli do izjednačenja nakon što je Kousoulos pogodio mrežu domaćih.

Ipak, samo dvije minute kasnije Oliver Burke je pogodio za 2:1 i važnu pobjedu Škotske.

Škotska se nalazi na trećem mjestu u grupi sa 6 bodova, koliko ima i drugoplasirana Rusija, dok je Belgija na prvom mjestu sa 9 bodova.

Njemačka je stigla na gostovanje kod Bjelorusije i slavila sa 2:0. Nijemci su u 13. minuti stigli do vodstva kada je Leroy Sane odličnim potezom izbacio igrača Bjelorusije i postigao gol za 1:0.

U 62. minuti Njemačka je riješila sve dileme oko pobjednika kada je Marco Reus iskoristio uspavanost odbrane Bjelorusije i pogodio za vodstvo od 2:0, a ispostavilo se na kraju i za pobjedu Njemačke.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sjeverna Irska je prva u grupi C sa maksimalnih 9 bodova iz tri utakmice, dok je Njemačka na drugom mjestu sa 6 bodova, ali i utakmicom manje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi