UEFA "presudila": Prošla je ponoć, a drami u Briselu nema kraja, čuju se jecaji, navijači plaču...

Nakon terorističkog napada

UEFA "presudila": Prošla je ponoć, a drami u Briselu nema kraja, čuju se jecaji, navijači plaču...

Admin Čaušević

Kvalifikacijska utakmica za Evropsko prvenstvo 2024. između Belgije i Švedske prekinuta je na poluvremenu i potom otkazana nakon smrtonosnog pucanja dvojice Šveđana u Briselu ranije u ponedjeljak, saopštila je UEFA.

Belgija je podigla uzbunu na najviši mogući nivo jer je muškarac na videu na društvenim mrežama tvrdio da je on napadač i da je je pripadnik tzv. islamske države ISIS.

"Nakon sumnje da se večeras desio teroristički napad u Briselu, odlučeno je nakon konsultacija sa lokalnim i policijskim vlastima da se kvalifikacijska utakmica za UEFA EURO 2024. između Belgije i Švedske prekine", objavila je UEFA na svojoj web stranici.

Švedski novinari na utakmici rekli su da su bili obaviješteni o napadu neposredno prije intoniranja himni, dok su reprezentativci Švedske poručili UEFA-i da ne žele igrati drugo poluvrijeme i Belgijci su pristali.

[twitter]https://twitter.com/Delphy06/status/1714037595120849065[/twitter]

Rezultat je bio 1:1 kada su stigle vijesti o prekidu utakmice i švedski navijači su zamoljeni da ostanu na stadionu.

Oglasi

"Aranžmani za sigurno ispraćanje navijača sa utakmice Belgija - Švedska izvan stadiona se ispituju", saopšteno je iz belgijskog štaba za krizne situacije.

Na stadionu je prisutan i trener Reimsa, Will Still koji je kazao da se nalazi još uvijek na stadionu te da je situacija poprlično konfuzna.

"I dalje smo zatvoreni na stadionu, bez izlazaka. Svima je malo nejasno, sva sreća da postoje društvene mreže. Osjećaji iznutra? Za sada je prilično tiho, svi su šutjeli tijekom objava. Ima nekih skandiranja navijača, ali to je malo zbunjujuće", kazao je Reims.

Na tribinama stadiona King Baudouin se nalazi oko 35.000 gledatelja, prošla je ponoć i još uvijek im nije dozvoljen izlazak te njihova drama traje oko četiri sata.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, iz ove grupe Belgija je već na Evropskom prvenstvu baš kao i Austrija poslije pobjede nad Azerbejdžanom, pa je to olakšavajuća okolnost za UEFA-u.

Posljednje informacije govore da je terorist ubio najmanje dvije te ranio nekoliko osoba. Belgijska policija ga nije uspjela uhapsiti ni pet sati nakon napada.

Oglasi

Najnovije vijesti