Grupa E - Belgija traži recept za odlazak "do kraja, Ukrajina, Slovačka i Rumunija žele proći grupu
FOTO: EPA

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj

Grupa E - Belgija traži recept za odlazak "do kraja, Ukrajina, Slovačka i Rumunija žele proći grupu · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Po mnogima, najmanje atraktivna grupa na Euru 2024 je grupa E, gdje pored reprezentacije Belgije nemamo neko previše zvučno ime.

Tu su još tri reprezentacije iz istočne Europe, koja ipak dosta zaostaje za zapadnim dijelom kontinenta. Iako je prisutan manjak kvalitete, sigurno neće nedostajati neizvjesnosti, jer riječ je o tri reprezentacije približno iste vrijednosti.

Možda bi malu prednost dali selekciji Ukrajine, ponajviše zbog par zvijezda koje imaju u svojim redovima. Rumuni i pored prilično dobrih izdanja u kvalifikacijama, ipak dugo nisu bili na velikoj smotri, te njih smatramo autsajderom ove grupe.

Belgija:
Prije par godina smo bili u uvjerenju kako je riječ o najboljoj europskoj reprezentaciji, prepunoj odličnih igrača iz najvećih klubova, ali koji nisu to uspjeli prenijeti i na reprezentativni nivo.

Sada je već pomalo ta vrsna generacija na zalasku, te imaju još jednu priliku za malo opipljiviji rezultat.

Oglasi

Pored još par aktivnih igrača iz prethodnih generacija predvođenih De Bruyneom i Lukakuom, tu su i mlade snage Doku, Openda i ostali, pa će selektor Tedesco probati pronaći recept kako otići do samog kraja. Belgijanci su uvijek u sistemu 4-2-3-1, ali dojma smo da baš i nemaju kvalitetne širine rostera.

Ukrajina:
Reprezentacija koja je naš izbacila iz baraža, ipak se malo ističe kvalitetom u odnosu na preostale dvije selekcije. U sastavu imaju par profiliranih zvijezda jakih klubova, prije svega Mudryk (Chelsea) I Zinchenko (Arsenal), uz još nekoliko dobrih klupskih igrača.

U skladu sa situacijom u njihovoj državi, sigurno možemo očekivati jak nacionalni naboj kod njih, te na krilima toga I fanatičnu borbenost. Selektor Rebrov je vjeran 4-4-1-1 taktici, s tim što se ponekad zna poslužiti I igrom sa dva klasična napadača, zavisno od protivnika.

Slovačka:
Glavne zvijezde selekcije Slovačke su Lobotka (Napoli), Skriniar (Psg) I golman Dubravka (Newcastle). Ostali igrači reprezentacije su iz dosta manjih klubova i slabijih liga. To dosta govori o kvaliteti i mogućnostima ove ekipe.

Vodi ih selektor Calzona, Talijan bez prevelikog iskustva samostalnog vođenja klubova, pa je i stil igre koji preferira prilično nepoznat. U utakmicama u kojima je vodio Slovačku, koristio je sistem 4-3-3, sa nekim defanzivnim inačicama.

Oglasi

Mišljenja smo da su dometi ove selekcije oskudni, te da grupu mogu proći samo ako im se poklope ostali rezultati.

Rumunija:
Najjeftinija reprezentacija ovog Eura je upravo selekcija Rumunije. Bez ikakvih zvijezdi, većinom sastavljena od igrača iz manjih klubova istočne Europe, ovoj reprezentaciji se daju najmanje šanse od svih za bilo kakav uspjeh na ovom prvenstvu.

Njihov selektor Iordansecu nije osjetio slast pobjede od prošle godine i kvalifikacija za Euro, iako su igrali sa dosta slabijim protivnicima (Lihtenštajn i Bugarska).

Glavna zvijezda ekipe je Radu Dragusin (Totenham), stoper koji i nije baš standardan u svom klubu. Iordanescu preferira sisteme 4-2-3-1 ili 4-1-4-1, zavisno od kvalitete protivnika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi