Engleska na Euro bez velike zvijezde: "Rekao je da ne želi da bude pozvan"
Engleski selektor Gareth Southgate ne može da računa na stopera Arsenala (Foto: EPA)

Misteriozan slučaj

Engleska na Euro bez velike zvijezde: "Rekao je da ne želi da bude pozvan"

Edmir Škorić

Mnogim fudbalerima je najveća želja igrati za reprezentaciju svoje zemlje, ali neki jednostavno ne žele i imaju (očito) dobre razloge za to.

Još u novembru 2022. godine, nakon što je završila grupna faza Svjetskog prvenstva u Katarum a Engleska bila prva i tako se plasirala u osminu finala, jedan od njenih reprezentativaca napustio je kamp reprezentacije u Al Wakrahu navodeći da je to učinjeno iz "ličnih razloga".

"Vratio se kući i ne očekuje se da će se vratiti u tim do kraja turnira. Molimo da se u ovom trenutku poštuje njegova privatnost", rekli su iz engleskog tabora tada.

Ben White nije igrao ni u jednoj od tri utakmice koje je selekcija Garetha Southgatea igrala na Svjetskom prvenstvu protiv Irana, Sjedinjenih Država i Walesa. Prerano i misteriozno zbogom Svjetskom prvenstvu koje nikad nije razjašnjeno.

Tadašnji 'Daily Star', a sadašnji 'The Athletic' pisao je o navodnoj tučnjavi između Stevea Hollanda, pomoćnog trenera Engleske, i Whitea tokom Svjetskog prvenstva kao jedan od razloga njegova odlaska.

Oglasi

Mediji su također uvjeravali da njegova situacija u koncentraciji, zamjeni iza drugih opcija na desnoj strani poput Walkera, Alexander-Arnolda, Coadyja i Trippiera te stopera poput Maguirea, Stonesa i Diera, također nije bila najpozitivnija. Teško se prilagodio toj zamjenskoj ulozi koju je imao i u prijašnjim pozivima.

Ni godinu dana kasnije Ben White se nije vratio u reprezentaciju Engleske. Neće ga biti u prijateljskim mečevima u martu protiv Brazila i Belgije i to, pazite sad, isključivo njegovom odlukom.

Engleze to brine, radi se o igraču koji je standardan i veoma dobar u Arsenalu, trenutnom lideru engleske Premier lige.

"Ne mogu sjediti ovdje i reći da White ne zaslužuje biti tamo. Edu (sportski direktor Arsenala) nas je nazvao prošle sedmice da nam kaže da trenutno ne želi biti pozvan. Velika je šteta . Za mene je to šteta. On je igrač koji mi se jako sviđa, kojeg smo odveli na Evropsko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo. Razgovarao sam s njim nakon Katara jer sam ga htio zvati, ali očito je bilo nevoljkosti s njegove strane i ne znam u potpunosti zašto", rekao je Southgate.

Oglasi

"Moram ga poštovati i želim mu ostaviti otvorena vrata jer je dobar igrač. Nije dostupan, ali jedino što ću reći je da između nas nema nikakvih problema. Ni sa Steveom Holland. Spomenulo se u nekim člancima i da mi se on ne sviđa. Ljudi mogu reći stvari o meni koje nisu istinite i morate to podnijeti, ali nisam spreman da se to dogodi ključnom članu mog tima. To nije razlog zašto Ben nije dostupan za odabir." rekao je trener.

Ben White je prošle sezone odigrao 38 utakmica za Arsenal, a ove 27 od dosadašnjih 28. Od dolaska iz Brightona 2021. godine igra ključnu ulogu u odbrani londonske momčadi.

Ova situacija ostaje prava misterija, pa čak ni uporni otočki novinari nisu do sada otkrili stvarne razloge Whiteovog odlaska iz reprezentacije, a iz nekog razloga ni on sam nije želio apsolutno ništa reći na tu temu.

Činjenica je pak da Engleska ima strašan roster, mnogo kvalitetnih stopera u najjačim evropskim ligama, ali svejedno se vjeruje da bi Ben White bio na spisku putnika za EP u Njemačkoj ako bi se odazvao selektoru, no izgleda da to ne želi...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi