Tahirović dao potpuno iskren intervju i objasnio zašto je "pobjegao" od Mourinha

Ajax kao idealan izbor

Tahirović dao potpuno iskren intervju i objasnio zašto je "pobjegao" od Mourinha

Edmir Škorić

Sa tek 20 godina Benjamin Tahirović postao je jedan od ključnih igrača u Ajaxa, odmah nakon što je doveden iz Rome.

Sarajliju je još kao klinca u Romi dočekao tadašnji napadač Rimljana Edin Džeko. Nakon što je prošao probu, tada 17-godišnjak je potpisao ugovor s Romom i igrao za juniore u Primaveri, a nedugo nakon toga prekomandovan je u prvi tim kod Josea Mourinha.

Upravo je Mourinho zaslužan za razvoj Tahirovićeve karijere, dosta mu je vjerovao i davao mu sve više prostora za igru, ali reprezentativac BiH vjeruje da je prelazak u Ajax u ovom trenutku bila najbolja opcija za njega.

Interesantno da je Tahirović u Švedskoj, kada ga je Roma skautirala, igrao kao napadač ili kao ofanzivni veznjak, no u Italiji su ga "pretvorili" u igrača koji igra na poziciji broja 6, sa većim defanzivnim ulogama.

Tahirović u društvu Edina Džeke po dolasku u Romu

"Prije mog prvog treninga u Italiji došao mi je trener do 18 godina i rekao da zna da sam u početku bio napadač, ali je klub mislio da treba da postanem neko ko će kontrolisati igru i ko će biti zadužen za povezivanje odbrane i napada", rekao je Tahirović.

Na toj poziciji je na kraju stigao do glavnog tima, za koji će na kraju odigrati trinaest zvaničnih utakmica: "

Oglasi

Više od godinu i po dana nakon što sam došao u Romu, pridružio sam se prvom timu pod vodstvom Joséa Mourinha, najboljeg defanzivnog trenera u svijet. Kao broj 6", dodao je Tahirović.

Ipak, kaže da nije morao dugo razmišljati kada se Ajax prijavio za njega prošlog ljeta.

"Odmah sam rekao: ne moram o ovome razmišljati ni sekunde, samo idi. Glavni razlog: Ajaxova reputacija. Zato što za mladog igrača nema boljeg kluba od Ajaxa. Nigdje se ne može tako dobro razvijati kao u Ajaxu, pogledajte samo sve primjere iz daleke i bliže prošlosti", kaže Tahirović, koji klub naziva "fantastičnom odskočnom daskom do apsolutnog vrha".

Trener Maurice Steijn privremeno se odlučio za Tahirovića na sredini terena. Korak od Rima do Amsterdama nije mali na terenu, objašnjava igrač.

Brzo je postao važan faktor u igri Ajaxa

"Tamo je dosta treninga bez lopte, taktički, defanzivno. Ovdje je mnogo više sa loptom, to mi se sviđa. Što je takođe velika razlika: sa Ajaxom pokušavamo da vratimo loptu što je više moguće kada je izgubimo, dok smo sa Romom bez lopte utonuli u nizak blok. Kod Mourinha je bila sljedeća ideja - daj im loptu, s 40 metara ne mogu dati gol".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Tahirović je upisao četiri nastupa za BiH otkako je debitovao u martu ove godine, a na spisku je novog selektora Mehe Kodre za septembarske utakmice kvalifikacija za EURO.

U dresu Ajaxa je sve standardniji, odigrao je po 90 minuta u prva dva kola nizozemske Eredivizije, te je odigrao također 90 minuta nedavno u Razgradu protiv Ludogoreca Ivajla Peteva u prvom meču play-offa Evropske lige. Kopljanici su slavili s 4:1 i na korak su od grupne faze. Revanš se igra u četvrtak u Amsterdamu.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

limvotemirvah
Mali uopste nije los, dapace. Treba Mirvic razmisliti o kupovini ili barem posudbi.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi