Direktor Super lige poručuje: "Gotovo je! UEFA-in monopol je završen, fudbal je slobodan"
Bernd Reichart dao je svoj osvrt na presudu ESP.

Bernd Reichart se oglasio

Direktor Super lige poručuje: "Gotovo je! UEFA-in monopol je završen, fudbal je slobodan"

Eldar Ganibegović

Evropski sud pravde danas je u Luksemburgu donio presudu u korist Super lige, a protiv UEFA-e i FIFA-e. Stižu i prve reakcije, a naročito je zanimljiva ona Bernda Reicharta, direktora Super lige. 

Bernd Reichart, direktor Super lige, iznio je u javnost prvu reakciju nakon što je Evropski sud pravde donio presudu u korist Super lige, a protiv UEFA-e i FIFA-e.

"Super liga presudu Evropskog suda pravde doživljava kao pobjedu te smatra da UEFA nema fudbalski ekskluzivitet, što znači da Super liga može organizovati svoje takmičenje i ne mogu se diskriminirasi klubove koji je čine. Evropski sud pravde daje klubovima pravo da upravljaju svojom budućnošću od danas pa nadalje," navela je Super liga u prvoj procjeni.

Za izvršnog direktora, Bena Reicharta, ovo je također pobjeda Super lige i ističe da je gotov monopol UEFA-e.

"Zasluženo je pravo takmičenja. Gotov je UEFA-in monopol. Fudbal je slobodan. Sada klubovi više neće trpjeti prijetnje i sankcije. Slobodni su sami odlučivati ​​o svojoj budućnosti. Za navijače poruka - sve utakmice Super lige prenosit ćemo besplatno. Za klubove - zagarantovani su klupski prihodi i plaćanja u znak solidarnosti s fudbalom." 

Prema ovoj prvoj procjeni, Super liga se ne uklapa u format koji predlaže, ali prema izvorima na koje se poziva španski AS, sudjelovat će 60-ak evropskih klubova, podijeljenih u nekoliko divizija, a svaka će momčad igrati između 14 i 20 utakmica po sezoni.

Oglasi

Novo takmičenje, odnosno Super liga, trebalo bi zaživjeti u roku godinu do dvije dana, te ostaje da vidimo šta će u tom slučaju biti s UEFA-inim takmičenjima kao što su Liga prvaka, Evropska liga i Konferencijska liga. 

Presuda Evropskog suda pravde 

Slučaj je saslušan prošle godine na sudu nakon što je Superliga propala na pokretanju u aprilu 2021. godine. Predsjednik UEFA-e, Slovenac Aleksander Čeferin, nazvao je klupske čelnike "zmijama" i zaprijetio suspenzijom igračima iz klubova Super lige.

Sporna liga koju je pokrenulo 12 klubova, sada predvođenih samo Real Madridom i Barcelonom nakon što se Juventus povukao ove godine, pokrenula je pravni postupak kako bi zaštitila svoju poziciju, a od Suda pravde je zatraženo da sud u Madridu presudi o tačkama zakona EU.

Klubovi su optužili UEFA-u za kršenje evropskog zakona navodnom zloupotrebom svoje dominacije na tržištu nogometnih takmičenja.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima bilo koji novi međuklupski fudbalski projekt podliježe njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Super liga, i zabranjuju klubovima i igračima da igraju u tim takmičenjima, su nezakonita", rekao je sud.

"Ne postoji okvir za pravila FIFA-e i UEFA-e koji osigurava da su transparentna, objektivna, nediskriminirajuća i proporcionalna."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti