Bešiktaš je "sramotnim potezom" navukao bijes cijele Evrope, ali novac je učinio svoje

Potpisuje se ugovor s Rusima

Bešiktaš je "sramotnim potezom" navukao bijes cijele Evrope, ali novac je učinio svoje

Edmir Škorić

Turski velikan Bešiktaš donio je, kako tvrde turski mediji, "sramotnu odluku", pošto će poptisati bogat ugovor sa Rusima.

Nakon ruskog ratnog napada na Ukrajinu, mnogi su uveli sankcije Rusiji, a teško je oštećen i sport i nogomet u toj velikoj zemlji, pošto su i FIFA i UEFA odlučile da ni nogometne reprezentacije te zemlje, a ni njeni klubovi ne igraju na velikim takmičenjima.

Tako je Rusima ostalo da igraju prijateljske utakmice i to ne sa bilo kojim selekcijama, a klubovi imaju jedino domaće prvenstvo. I ruski sponzori su nakon rata ostali bez ugovora sa velikim klubovima, pa je tako Gazprom ostao bez sponzorstva nad Ligom prvaka, ali i njemačkom ekipom Schalke 04.

Svaka saradnja sa ruskim kompanijama, a time i finansiranje tekućeg rata u inostranstvu , široko je stigmatizovano u Evropi. Ipak, postoji jedan klub koji ništa ne radi po tom pitanju i blizu je potpisivanja ugovora sa Gazpromom.

To je Bešiktaš iz Istanbula. Turski mediji javljaju da klub traži novog naslovnog sponzora za stadion. A izbor će pasti na rusku kompaniju. Trenutni sponzor je Vodafone, ali ugovor kompanije sa Bešiktašom ističe ove sezone.

Turski tim treba da potpiše trogodišnji ugovor sa Gazpromom uz mogućnost produženja saradnje na još dve godine. Tim ugovorom klub će zaraditi oko 60 miliona eura. Čelnici Bešiktaša iduće sedmice trebaju otputovati u Rusiju na završne pregovore.

Međutim, nije sve sigurno. Predsjednik kluba Ahmet Nur Cebi kaže da je u igri još nekoliko kompanija.

"Ovakve ekonomske stvari treba čuvati u tajnosti neko vrijeme. Osim ruske kompanije, imamo kontakt i sa predstavnicima Južne Koreje, Kazahstana i Engleske", kazao je on.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Bešiktaš je 16-struki šampion Turske. Ove sezone su nakon 27 utakmica treći na tabeli sa 55 bodova. Za vodećim Galatasarayom zaostaju osam bodova i imaju utakmicu više.

Za jedan od najvećih turskih klubova od ove zime igra i reprezentativac BiH Amir Hadžiahmetović.

Top Komentari

Jakako
Licemjerni zapad bi da svakom puno glavu lažima kao rusi loši a ko biva mi dobri. Gori je zapad od Rusa gori.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi