Zrinjskom "otvorena" vrata Evrope, Sarajevo i Borac ispred Veleža, Željezničar u najtežoj poziciji
FOTO: A. Čaušević

U igri je i Široki Brijeg

Zrinjskom "otvorena" vrata Evrope, Sarajevo i Borac ispred Veleža, Željezničar u najtežoj poziciji

H. Zilić

Bližimo se lagano i mjesecu maju koji će dati konačne odgovore u evropskim fudbalskim ligama. Saznat ćemo sve prvake, ali i klubove koji će naredne sezone igrati u evropskim takmičenjima.

U Bosni i Hercegovini je jasno da će Zrinjski odbraniti titulu prvaka, a Plemići titulu mogu slaviti večeras, ako Borac izgubi od Igmana, ako ne, onda sredinom sedmice u utakmicama vandrednog kola mogu ozvaničiti slavlje.

Zrinjski će nas predstavljati u kvalifikacijama za Ligu prvaka i mogao bi biti u jako dobroj poziciji. Mostarski klub je veoma blizu da ima status nosioca u prvom pretkolu jer imaju koeficijent 8.500 što je najveći koeficijent za bh. klubove od naše nezavisnosti.

Lakša prepreka u prvom prektolu Lige prvaka Zrinjskom bi otvorila mnoga vrata u narednim rundama evropskih takmičenja tako da bi Bosna i Hercegovina mogla napokon dočekati klub u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Sigurno je da su prvom prektolu Lige prvaka trenutno ekipe TNS (Vels), Larne (Sjeverna Irska), Sahtyor Soligorsk (Bjelorusija), Astana (Kazahstan), Olimpia Ljubljana (Slovenija), Hamrun Spartans (Malta), Dinamo Tbilsi (Gruzija), Lincoln (Gibraltar), Flora Tallin (Estonija), KI (Farska Ostvra), Shamrock Rovers (Irska), Žalgiris (Litvanija), Valmeira (Latvija), Hacken (Švedska).

U Konferencijskoj ligi BiH će imati tri predstavnika. Najbliža tome je ekipa Borca, a u igri su još Željezničar, Sarajevo, Velež i Široki Brijeg.

Oglasi

Od pomenutih klubova, Sarajevo u novoj evropskoj sezoni ima koeficijent 7.000. Ako napravimo paralelu sa prošlim sezonama, ovaj koeficijent bi Bordo timu osigurao status nositelja u prva dva pretkola Konferencijske lige, možda čak i u trećem pretkolu tako da bi u slučaju plasmana u Evropu i Sarajevo imalo "lakše" protivnike i šansu za duži evropski put.

Borac je ekipa koja bi u novu evropsku sezonu nosila koeficijent 4.000. Ovo znači da bi banjalučki tim sigurno imao status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige, a vjerovanto i u drugom jer se u ranijim sezonama status nositelja u drugom pretkolu dobio i čak s mkoeficiejntima 3.700 i 3.800. Naravno sve zavisi koji će klubovi iz ostalih liga izboriti palsman u Evropu.

Velež je također u poprilično finoj pozciji. Rođeni bi u Evropi igrali sa koeficijentom 3.500 što znači siguran status nositelja u prvom prektolu Konferencisjke lige, a za drugo je teško to očekivati, ali naravno i ovdje bi trebali sačekati kompletnu listu učesnika.

Željezničar bi bio u najtežoj poziciji eventualnim plasmanom u Evropu. Plavi trenutno imaju koeficijent 2.500 i gotovo je nemoguće da imaju status nositelja u prvom prektolu Konferencijske lige jer je najmanji koeficijent za nositelje u ranijim sezonama bio 2.800. I ovdje ćemo čekati listu učesnika na kraju maju, ali očigledno je da će Plavi od starta imati težak zadatak ako izbore Evropu.

U igri za Evropu je i Široki Brijeg. Tim sa Pecare ima koeficijent 3.000 i imao bi fine izglede za status nositelja u prvom pretkolu konferencijske lige ako izbore plasman u Evropu.

Pogledajte tabelu koeficijenata bh. klubova u sezoni na izmaku i sezoni koja je ispred nas.

#      Ime kluba    Koeficijent 22/23    Koeficijent 23/24
1.       Zrinjski          7.000          8.500
2.      Sarajevo          7.250          7.000
3.        Borac          3.000          4.000
4.        Velež          2.000          3.500
5.    Široki Brijeg          3.500          3.000
6.     Željezničar          3.000          2.500

Dakle, do kraja sezone će biti zanimljivo pratiti i dešavanja u ostalim evropskim ligama i keetanje na tabeli nositelja i ostalih ekipa pred žrijeb.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski ima najbolju poziciju. Ako bi recimo prošli prvo pretkolo Lige prvaka, a budu eliminisani u drugom prektolu, nastavljaju put u trećem pretkolu Evropa lige, a nakon toga ih samo jedna prepreka dijeli od grupne faze. U slučaju da prođu dva pretkola Lige prvaka, osigurali bi minmalno grupe Konferencijske lige.

Pretkola u evropskim takmičenjima počinju sredinom jula, a žrijeb je na rasporedu u trećoj sedmici mjeseca juna.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Idemo Rodjenii, da se sva sreca vrati kroz kup
3 0
grom
Jel moguće da je željo ovako los,kad Skupiš sve ove osim Sarajeva nemaju navijača kao željo,….kako su nisko pali
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi