Bh. prvak već 11 godina nije prošao prvu prepreku u Ligi šampiona

Crni niz za naše ekipe

Bh. prvak već 11 godina nije prošao prvu prepreku u Ligi šampiona

Sinoć je Bosna i Hercegovina izgubila jedinog predstavnika u Ligi šampiona. FK Sarajevo je očekivano izgubio od Celtica i takmičenje će nastaviti u Evropa ligi. 

Nakon što su bili izvučeni parovi prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, bilo je jasno da će bh. prvak biti u gotovo nemogućoj misiji. Na kraju se tim s Koševa čak i dobro 'proveo' protiv mnogo poznatijeg i jačeg rivala, ali daleko je to bilo od šansi za prolaz u drugu rundu takmičenja.

Ipak, to nas iz Bosne i Hercegovine nije mnogo iznenadilo obzirom da smo gotovo i navikli da naši prvaci 'zapinju' već na prvoj prepreci u Ligi šampiona.

Historija kaže da je prošlo čak 11 godina otkad je bh. prvak posljednji put preskočio prvu prepreku u Ligi prvaka. Posljednja je to učinila Modriča Maxima koja je na ljeto 2008. godine izbacila Dinamo iz Tirane. Bilo je ukupno 4:1 za tadašnjeg bh. šampiona. Modriča je u narednom kolu položila oružje pred danskim Aalborgom od kojeg je izgubila s ukupnih 7:1.

I prije nje bh. klubovi su znali igrati nešto zapaženiju ulogu u kvalifikacijama za najjače evropsko klupsko takmičenje. FK Sarajevo je sezonu prije Modriče došlo čak do trećeg pretkola koje je tada bilo posljednja stepenica pred grupnu fazu, ali je ispao od Dynamo Kijeva. Prije toga se u kvalifikacijama solidno proveo i Široki Brijeg koji je ispao u drugom kolu od škotskog Heartsa.

Prve prepreke su znali prolaziti i Leotar te Željezničar, ali u posljednjih 11 godina apsolutno niko.

Nakon Modriče redom su do drugog kola pokušavali 'dobaciti' Zrinjski, Željezničar, Borac, Željezničar dva puta zaredom, ponovo Zrinjski, Sarajevo, Zrinjski tri puta zaredom i sada ponovo Sarajevo, ali niko nije bio uspješan.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ruku na srce, bh. predstavnici su većinom nasuprot sebe imali daleko poznatije i bogatije protivnike sa puno širim, kvalitetnijim i skupljim rosterom, baš kao što je to bio slučaj ovog ljeta sa Sarajevom i Celticom. Naše ekipe su ispadale od Hapoel Tel Aviva, Maccabi Haife, Plzena, Legije iz Varšave...

Naravno, u nastavku ljeta nam ostaje da navijamo za naše predstavnike u Evropa ligi, a već danas ih imamo priliku ponovo gledati na djelu. Široki Brijeg, Zrinjski i Radnik iz Bijeljine će se pokušati plasirati u drugo kolo, a treba dodati i to da će FK Sarajevo kao poraženi iz duela protiv Celtica ići direktno u treće kolo Evropa lige, pa možemo svakako reći da će ovo sigurno biti nešto duže ljeto za naše predstavnike u Evropi.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mu'min Juventino FKS
Ja uvijek kazem JEBEM TE BOSNO (ono navijanje volim te bosno, pandan tome). Stas ti od ovakve drzave usrane, to je ko da sno iz afrike, fuj kako jadna drzava
0 5
chs1975mostar
jeste me ovo blokirali??
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi