Okom statistike: Zmajevi u društvu Gruzije i Andore, a ispred su selekcije Luksemburga i  Armenije
FOTO: T. Hebib

Kvalifikacija za zaborav

Okom statistike: Zmajevi u društvu Gruzije i Andore, a ispred su selekcije Luksemburga i Armenije

Haris Zilić

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je još jedan ciklus kvalifikacija ovaj put za SP 2022. godine.

Gledajući bodovno, ovo je najlošiji ciklus Bosne i Hercegovine od nezavisnosti kada su u pitanju kvalifikacije za velika takmičenja.

Zmajevi su u osam mečeva u grupi D osvojili sedam bodova uz jedan trijumf, četiri remija i tri poraza.

Gledajući statistički, Zmajevi su bodovno u minulim kvalifikacijama u donjem dijelu. Manje bodova od BiH osvojile su reprezentacije: Azerbejdžana (1), Kosova (5), Litvanije (3), Kazahstana (3), Estonije (4), Bjelorusije (3), Farskih Ostrva (4), Kipra (5), Malte (5), Andore (6), San Marina (0) i Lihtenštajna (1). Sedam bodova kao i Zmajevi osovjila je selekcija Gruzije.

Obzirom da su neke grupe imale šest, a neke pet ekipa, kada se oduzmu bodovi od posljednjeplasiranih ekipa i tu je Bosna i Hercegovina u donjem dijelu pomenutih kvalifikacija.

Dakle, po tom segmentu lošiji od BiH su selekcije Farskih Ostrva (0), Latvije (3), Kipra (3), Andore (0), Islanda (3).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U konačnici od 55 reprezentacije učesnica u ovim kvalifikacijama Bosna i Hercegovina je na ukupnoj tabeli zauzela 43. mjesto. Ispred naše selekcije završile su reprezentacije Luksemburga, Armenije, Crne Gore, Sjeverne Irske, a prv3 "komšije " su nam Gruzija i Andora.

Za nadat se da će naredni ciklus za EURO 2024. godine biti puno bolji za Zmajeve, a svoju šansu ćemo sigruno tražiti i kroz Ligu nacija koja počinje u junu 2022. godine, dok kvalifikacije za EURO 2024. godine počinju u martu 2023. godine.

Top Komentari

konjnakvadrat
Bosna je sampion oooooooo
3 1
Nije.bitno
50% bi statistiku podigli samo da ginu na terenu.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi