Bili su junaci nacije, a sada im je iznad glave dosta upitnika

Zlatna generacija Zmajeva

Bili su junaci nacije, a sada im je iznad glave dosta upitnika

Admin Čaušević

Mnogi sastavi reprezentacije BiH u različitim kvalifikacionim ciklusima su u svojim redovima imali zvučna imena i vrhunske igrače, međutim samo jedna generacija Zmajeva može ponijeti epitet "zlatne". 

Prije sedam godina baš nekad u ovom periodu ljeta fudbalska euforija u BiH je splasnula. Iako je Svjetsko prvenstvo u Brazilu ulazilo u svoju najzanimljiviju fazu mnogim bh. građanima je Mundijal pao u drugi plan.

Smotra najboljih reprezentacija svijeta 2014. godine i dalje ostaje jedino veliko takmičenje za BiH. Okončano je s dva poraza i pobjedom. Dojam je da je ta generacija mogla do druge faze takmičenja.

Selektor reprezentacije BiH u Brazilu je bio Safet Sušić koji je na raspolaganju imao 23 fudbalera: ratari: Asmir Begović, Asmir Avdukić, Jasmin Fejzić, Emir Spahić, Sead Kolašinac, Toni Šunjić, Ermin Bičakčić, Muhamed Bešić, Ognjen Vranješ, Avdija Vršajević, Tino Sven Sušić, Mensur Mujdža, Miralem Pjanić, Anel Hadžić, Senijad Ibričić, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović, Sejad Salihović, Haris Medunjanin, Izet Hajrović, Edin Džeko, Vedad Ibišević i Edin Višća.

Argentini su u porazu pokazani zubi bez obzira na poraz 2:1. Vedad Ibišević je zabio historijski gol, a Muhamed Bešić je bio briljantan u veznom redu. Tada je i dobio svojih famoznih "15 minuta slave" što mu je omogućilo transfer u Everton.

U drugom kolu rival je bila Nigerija. Svih ovih godina je toliko toga rečeno o ovoj utakmici. Meč se igrao na stadonu Arena Pantanal. Direktni obračun za prolazak dalje. Izabranici Safeta Sušića su igrali odličan meč, imali su niz sjajnih prilika, ali su na kraju pognute glave napustili teren.

Oglasi

Nigerijci su meč dobili s minimalnih 1:0. Zabio je Peter Odemwingieje u 28. minuti. U ostatku utakmice su ih spašavali Enyeama i okvir gola. Te noći u Cuaibi zaista nismo imali sreće. Uz to nam je nanesena ogromna šteta. Pogodili su Edin Džeko i društvo nekoliko puta okvir gola, uz to je popularnom Dijamantu poništen i regularan gol.

Treće kolo je donijelo susret za prestiž protiv Irana. Tadašnji selektor Safet Sušić je izmješao karte. Na kraju je ostvarena pobjeda s 3:1. Za BiH su pogađali Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević, dok je vrlo dobar meč odigrao i Tino Sven Sušić.

Sedam godina kasnije nekim od junaka generacije koja je odvela BiH na svoje jedino veliko takmičenje visi niz upitnika iznad glave i šta raditi u nastavku karijere.

Tako Ibišević i dalje traži novi klub, Lulić je napustio Lazio i čeka ga velika promjena poslije deset godina u istom gradu i istom dresu. Bešić je također bez kluba nakon što se njegova avantura u Evertonu završava na neslavan način. I Kolašinac je u dilemi šta dalje jer je u Arsenalu višak, a sa Schalkeom 04 je ispao iz lige. Inače, Kolašinac je uz Džeku i Pjanića jedini koji još uvijek redovno dobija pozive.

Oglasi

Iz te sada već čuvene generacije mnogi su odavno u fudbalskoj penziji. Izdvajaju se svakako imena Zvjezdana Misimovića, Emira Spahića i Mensura Mujdže, dok je i Sejad Salihović bio okačio kopačke o klin, ali se proljetos vratio i igrao je za drugi tim Hoffenheima.

Od igrača pred kojim je još nekoliko aktivnih godina fudbala kako stvari stoje u reprezentaciji više nećemo gledati Edina Višću i Tonija Šunjića, dok je Asmir Begović prava engima jer bi iskusni golman da brani za BiH, ali ne dobija pozive. I Ermina Bičkačića sprečavaju povrede da češće igra za reprezentaciju.

U međuvremenu je Senijad Ibričić (jedini koji nije zaigrao u Brazilu), izgradio status legende u Domžalama gdje ga čeka direktorska funkcija nakon što se oprosti od fudbala, dok je Haris Medunjanin već nekoliko godina ''preko bare'' i nastupa u MLS. Nedavno je dobio i dozvolu za zeleni karton u SAD-u.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tino Sven Sušić igra u Premijer ligi BiH i član je FK Sarajevo. Avdija Vršajević je već dugi niz godina u Turskoj. Anel Hadžić je početkom godine potpisao za austrijski Wacker, a Ognjen Vranješ je pod ugovorom sa Anderlechtom.

I Izetu Hajroviću se desilo dosta promjena. Bio je apsolutni junak Dinama za vrijeme mandata Nenada Bjelice, a prije nekoliko dana je otišao u grčki Aris. Rezervni golmani Asmir Avdukić i Jasmin Fejzić su različitim ulogama. Avdukić je trener Željezničar Sport Teama iz Banjaluke, dok je Jasmin Fejzić ne razmišlja o penziji i nedavno je potpisao novi ugovor s Eintracht Braunschweigom do 2023. godine.

Top Komentari

Dzematlija
Tekma protiv Nigerije je prodana 100% Od Papetove postavke da igra bez lijevog beka odakle su nas bukvalno rasturali, famoznog ofsajda, pogleda izmedju Begovica i Dzeke poslije tekme (postoje slike)... Od tad nista pametno da se zareda. Samo nesto sijevne na momenat, ponadamo se i opet nista. A odavno ni na kratko da nesto sijevne.
3 13
fukaraslana
Pratio sam repku svaku tekmu i isao na gostujuce utakmice a sad sa ovim trojkom : vico - masimovic - petev lada bi oni meni platili nema sanse da gledam ni na tv . Kada ovaj trojac ode opet se vracam
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi