Bogatim Arapima je sve oprošteno: Kako je Manchester City na prevaru plaćao trenera?
(Foto: EPA) Gianni Infantino, nekadašnji visoki čelnik UEFA-e i aktuelni prvi čovjek FIFA-e, je prema dokumentima "Football Leaksa" umiješan u zataškavanje malverzacija klubova u vlasništvu arapskih milijardera.

Der Spiegel donosi nove detalje

Bogatim Arapima je sve oprošteno: Kako je Manchester City na prevaru plaćao trenera?

Njemački Der Spiegel nastavlja objavljivati detalje iz dokumenata koji ukazuju na malverzacije najvećih evropskih klubova, koje su navodno zataškavali visoki čelnici FIFA-e i UEFA-e.

Sinoć su udarna vijest bile informacije o navodnom zataškavanju kršenja finansijskog fair playja PSG-a i Manchester City od strane Giannija Infantina, Michela Platinija, ali i same FIFA-e.

Pojavile su se informacije i o planovima za stvaranje Super lige u kojoj bi učestvovali samo najveći i najbogatiji klubovi, a čija bi kreacija vjerovatno uništila UEFA-ina takmičenja i fudbal kakav poznajemo.

Der Spiegel je sada objavio i konkretan primjer zaobilaženja finansijskog fair playja. Tako je navodno Manchester City svog nekadašnjeg trenera Roberta Mancinija plaćao tako što je on zapravo bio na platnom spisku Al Jazire, kluba čiji je vlasnik također Šeik Mansour koji je "gazda" i Manchester Cityja.

Novac namijenjen plaćanju Mancinija je uplaćivan preko offshore kompanije sa sjedištem u Mauricijusu, te je na taj način izbjegnuto prikazivanje tih iznosa u "knjigama" Manchester Cityja. Riječ je o ogromnim ciframa s obzirom da je Mancini svojevremeno u City doveo veliki tim ljudi u kojem nisu bili samo njegovi pomoćnici - treneri.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Spiegel je još sinoć pisao kako je nekadašnji visoki čelnik UEFA-e, a danas prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino čak uz pomoć bivšeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja pomagao u zataškavanju kršenja FFP-a od strane Manchester Cityja, te pomagao bogatim arapskim vlasnicima ovog kluba.

Sa druge strane, Spiegel poručuje kako tretman UEFA-e nije bio tako blag prema Interu i Milanu kada je FFP u pitanju, dok su PSG i City uglavnom prolazili bez sancija uprkos očiglednom megalomanskog trošenju.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

RD187
Pare rade sve... Plasticni klubovi sa korumpiranim, prljavim arapima na celu. Oba se ugasili da Bog da
28 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti