"Bojkot utakmice u Moskvi? Poljska bi ostala bez Svjetskog prvenstva, niko ne bi plakao za njom"

Potpredsjednik UEFA-e se oglasio

"Bojkot utakmice u Moskvi? Poljska bi ostala bez Svjetskog prvenstva, niko ne bi plakao za njom"

Edmir Škorić

Potpredsjednik UEFA-e, ŽPoljak Zbigniew Boniek, smatra da je apsurdno razmišljati o bojkotu utakmice play-offa za Svjetsko prvenstvo između Rusije i Poljske.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu u Poljskoj se uveliko počelo razmišljati o bojkotu utakmice koja se 24. marta treba odigrati u Moskvi između Rusije i Poljske u polufinalu baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Mnogi navijači i stručnjaci u Poljskoj smatraju da ne bi trebalo putovati u Moskvu zbog političkih dešavanja, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak objavio odluku o priznavanju neovisnosti dviju samoproglašenih republika na istoku Ukrajine - Donjecka i Luganska, a potom i poslao vojsku na teritorij Ukrajine. Stanje je zabrinjavajuće i na ivici je velikog rata.

Poljski nogometni savez planira poslati službeni dopis FIFA-i i UEFA-i u kojem će iznijeti zabrinutost zbog cjelokupne situacije. No, poljski mediji tvrde da neće biti pritisaka od strane Poljske da se utakmica play-offa prebaci na neutralni teritorij ili da se odigra u Poljskoj.

"Poziv Poljskoj da bojkotuje utakmicu u Moskvi potpuno je neozbiljno ponašanje. Neko želi zablistati na društvenim mrežama, ali nema pojma o stvarnosti. Ni Boniek, ni Kowalski, ni bilo ko drugi neće sami odlučiti o tome. To može samo FIFA, koja za to još nema temelj. UEFA se play-offom bavi samo s administrativne strane: na primjer, imenuje sudije. Spremimo se za utakmicu u Moskvi. Pobijedimo i bit će zabavno", rekao je Boniek, bivši predsjednik Poljskog nogometnog saveza, a sada potpredsjednik UEFA-e.

On ističe da se poljski nogometaši nemaju čega bojati i da će se sve odvijati po planu. Vjeruje da do promjene može da dođe samo ako Rusiji uvedu političke sankcije.

"FIFA će, u slučaju bojkota, kazniti Poljsku i niko neće plakati za nama. Rusija će igrati u finalu play-offa za Katar", dodao je Boniek.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Postoji li prijetnja našim igračima u Moskvi? Ne. Dakle, nema razloga da FIFA utakmicu preseli u Katowice, kako bismo željeli, ili na neutralno područje. Nekada smo imali takvu situaciju kada smo se susreli s Izraelom u Jeruzalemu. Kao predsjednik poljskog nogometnog saveza imao sam u svom timu dva takva igrača koji nisu htjeli letjeti jer su se bojali raketnog napada. Dobio sam uvjeravanje od izraelskog Ministarstva vanjskih poslova da je sigurno. Odigrali smo utakmicu, pobijedili, vratili smo se kući živi i zdravi", dodao je.

U utorak je objavljeno da UEFA pomno prati situaciju u Rusiji i razmatra premještanje finala Lige prvaka iz St. Petersburga u London.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti