Poljaci bojkotuju utakmicu baraža za odlazak na Mundijal? Razlozi su valjda svima jasni

Ne žele putovati u Moskvu

Poljaci bojkotuju utakmicu baraža za odlazak na Mundijal? Razlozi su valjda svima jasni

Edmir Škorić

Poljska reprezentacija 24. marta bi trebala odmjeriti snage s Rusijom u polufinalu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Poljaci će za rivala u baražu imati Rusiju, pa bi 24. marta trebali da gostuju u Moskvi, ali poljski mediji govore o mogućem bojkotu zbog političkih dešavanja i svega onoga što se dešava na realciji Rusija - Ukrajina.

Bivši predsjednik Poljskog nogometnog saveza Michał Listkiewicz kaže da se "ne bismo trebali pretvarati kao da se ništa ne događa".

"Mislim da se utakmica ne bi odigrala u takvoj situaciji u Rusiji i vjerovatno bi FIFA odlučila da se igra u nekom neutralnom prostoru", rekao je Listkiewicz odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako Rusija napadne Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je povukao potez koji rat u Ukrajini čini sve izglednijim. Na kraju televizijskog obraćanja javnosti Putin je teatralno potpisao priznavanje neovisnosti separatističkih državica na istoku Ukrajine, Donjecka i Luhanska.

"Ne mislim da će Rusiju izbaciti sa Svjetskog prvenstva zbog toga, pošto je u povijesti već bilo slučajeva da je Rusija napadala Donbas i dio Ukrajine. Tada isto nije bilo sankcija", dodao je Listkiewicz.

Novinar "Kanał Sportowyja" Krzysztof Stanowski također smatra da bi poljski nogometaši trebali bojkotirati utakmicu u Moskvi.

"Osobno smatram da 24. marta ne bismo trebali ići u Moskvu. No, vjerojatno bi to čak trebala biti odluka od državnog značaja, koja daleko nadilazi nadležnosti poljskog nogometnog saveza. Ne možemo lupati nogama i onda glumiti klaunove u cirkusu", napisao je on.

Ono što nije isključeno je da FIFA možda donese odluku da se utakmica odigra izvan Rusije.

Top Komentari

Slobodas
Ne treba miješati sport i politiku !
2 9
Podrzavam bojkot Poljske, bravo za Poljake.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi