Bokovi u ofanzivi briga za Baždarevića

Kada se pogleda minuta naših važnih igrača

Bokovi u ofanzivi briga za Baždarevića

Kada je pravio spisak za akciju 2A (Andora, Austrija), selektor Mehmed Baždarević nije previše eksperimentisao. Uglavnom se odlučio za provjerena imena, igrače koji su posljednjih godina bili unutra, uz nekolicinu novih. Opet niti tu nismo ostali iznenađeni, jer se većina imena provlačila kroz medije posljednjih mjeseci.

Ako bolje pogledamo u ovom trenutku imamo dvije grupe igrača. One iskusnije, na koje smo se navikli posljednjih godina, ali u kojoj su igrači koji imaju problema sa formom i minutažom u svojim klubovima. U drugoj grupi su oni koji tek stižu (sa izuzetkom Spahića, Begovića, Bičakčića) od kojih su neki po prvi put u reprezentaciji, a koji marljivo odrađuju posao u svojim klubovima.

Najvažniji igrači se muče sa formom, minutažom, trenerima....

Nažalost, situacija je barem kada su u pitanju naši igrači sve samo ne idealna. Vrlo je mali broj onih čija su mjesta u klubovima zacimentirana, daleko više je onih koji se bore za minutažu, koji su opravdano ili neopravdano u nemilosti trenera, koji imaju problema sa povredama. Ipak, protiv Andore taj problem ne bi trebao doći do izražaja, sa Austrijom se igra prijateljska utakmica, ali za nastavak kvalifikacija kada krene serija utakmica u kojima nemamo pravo na kiks, situacija bi na pojedinim mjestima u ekipi mogla biti jako nezgodna.

Najgore od svega jeste što oni najiskusniji, najvažniji, ne briljiraju u svojim ekipama. Od Mujdže, preko
Medunjanina, Lulića, Pjanića, do Salihovića, Džeke, Ibiševića. Pored ovih igrača, imamo jednog Kolašinca koji je dugo bio povrijeđen, Hajrović se teško može sjetiti kada je posljednji put odradio koju minutu na terenu, Muhamed Bešić u posljednje vrijeme je više na klupi nego na terenu. Dvojac iz Hajduka, Vršajević - Sušić igra toplo - hladno baš kao i njihov Hajduk. Hajduk je tek četvrti u HNL-u što nije zanemarljivo. Sanjin Prcić je u ovoj sezoni šest puta bio starter, a u posljednje vrijeme je prikovan za klupu.

Kakva je situacija sa onim koji igraju?

Sa golmanima nemamo problema, Begović je zakucan na golu Stokea, Šehić čuva jedinicu Qarabaga, Dujković Zrinjskog. Emir Spahić je uhvatio onaj svoj ritam, trenutačno je jedan od važnijih igrača Apotekara iz Leverkusena. Zukanović drži svoju formu u Chievu, Milan Đurić u Ceseni. Cocalić je također standardan u Mechelenu, dok se za mjesto u ekipi Gaziantepspora izborio i Vranješ. Standardan je i Anel Hadžić u Sturmu,  a pored ovih igrača tu je i Semir Štilić koji je konstantan u Poljskoj, što je najvažnije postiže golove. Mladi Rijad Bajić je bio dvostruki strijelac za Željezničar. Edin Višća je sve bolji u Turskoj, Cimerot realno može bolje u Sarajevu.

Šta može zabrinuti Baždarevića?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kada se pogleda reprezentacija tačnije pozicije u timu, možda u ovom trenutku najviše problema imamo sa bokovima. U defanzivi i nekako možemo se zakrpiti, međutim ostaje pitanje kako ćemo izgledati prema naprijed, tačnije desno i lijevo na bokovima jer smo izgubili prodornost i ssigurnost u odbrambenim zadacima koju smo imali sa Lulićem, Salihovićem, Mujdžom.

Sušić je od početka ovog ciklusa pravio određene eksperimente kako u fazi odbrane tako i napada, ali pravog riješenja nije imao. Istina, Višća igra sve bolje i uz Begovića i Spahića je bh. fudbaler u najboljoj formi, te bi mogao biti rješenje za prema naprijed, no pitanje je da li će u reprezentaciji pružati partije kao u klubu. Protiv Andore taj problem možda i neće biti izražen do kraja, ali kada dođu jaki protivnici, kada budemo pod imperativom pobjede onda može biti jako nezgodno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.