Borcu jesenji naslov, Velež zadao glavobolju Rožmanu, Željezničar sve bliže opasnoj zoni
Teški uslovi za igru u Modriči

Kompletirano 16. kolo Premijer lige

Borcu jesenji naslov, Velež zadao glavobolju Rožmanu, Željezničar sve bliže opasnoj zoni · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Dva kola prije kraja prvog dijela sezone Borac je stigao do jesenjeg naslova, a Zrinjski je pretrpio šokantan poraz. Velež je u svim elementima igre nadigrao Sarajevo, koje gubi dah u borbi za titulu, a Željezničar je osim porazom na gostujućim terenima u isto toliko utakmica, još jednom razočarao svoje navijače i došao jo bliže opasnoj zoni.

Današnjim susretom Zvijezde 09 i Zrinjskog konačno je kompletirano 16. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, koje se igralo od petka do ponedjeljka, a najbitnije od svega je da nije bilo većih pogrešaka djelioca pravde.

Kolo je otvoreno bosanskohercegovačkim derbijem Veleža i Sarajeva koji je odigran u Mostaru. Rođeni su na krilima ubjedljive pobjede nad Zrinjskim (3:0) i remija na gostovanju kod Širokog Brijega (2:2) dočekali Sarajevo i upisali su minimalnu pobjedu (1:0), te su svoj niz nepobjedivosti produžili na šest uzastopnih mečeva u kojima su osvojili 12 bodova (tri pobjede i tri remija).

Igra Veleža i u ovom susretu je imala "glavu i rep", dok se za goste iz Sarajeva to ne može reći. Podbacilo je Sarajevo, meč je Bordo tim završio bez udarca u okvir gola što ekipa koja pretendira na titulu, sebi ne smije dozvoliti. Bezidejno su djelovali izabranici Simona Rožmana, bez bilo kakvog plana i ideje, te su upisali drugi poraz u pet utakmica uz jedan remi i dvije pobjede.

Blijedo izdanje, te sasvim zaslužen poraz, dodatno su udalji Sarajevo od prvog mjesta, dok su se Rođeni s novom "tricom" učvrstili" na četvrtoj poziciji koja će najvjerovatnije garantovati izlazak na evropsku scenu, a u isto vrijeme su došli na dva boda zaostatka od trećeplasiranog Sarajeva.

Vehabović je odlučio derbi Velež - Sarajevo

Borac je nastavio svoj sjajan niz koji sada iznosi 15 prvenstvenih mečeva bez poraza. Izabranici Vinka Marinovića su u Modriči sa ubjedljivih 4:0 savladali najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone Slogu Merdiasn.

Oglasi

Domaći su u duel sa Borcem ušli desetkovani s obzirom da su im dva standardna prvotimca odrađivala supenziju, jedan bio povrijeđen, a njih nekoliko "prema informacijama iz Doboja, načeto virozom.

U takvom odnosu snaga, ništa osim sigurne pobjede Borca se nije moglo ni očekivati, a Dobojlije mogu biti zadovoljne, što rezultat po njih nije bio i gori jer je na semaforu nakon posljednjeg sudijskog zvižduka stajalo 4:0, koliko je zapravo bilo i nakon prvih 45 minuta.

Nova tri boda Borcu su, ispostavit će se danas, donijela i naslov jesenjeg prvaka jer Banjolučani prvom pratiocu Zrinjskom bježe sedam bodova dva kola prije kraja prvog dijela sezone.

Jaka kiša je uništila teren u Modriči

A, pomenuti Zrinjski, aktuelni prvak naše zemlje, danas je pretrpio jedan od težih poraza u posljednje vrijeme. Gostovali su Plemići u Ugljeviku kod posljednjeplasirane Zvijezde 09, koja je u 15 kola ostvarila samo jedan trijumf. Očekivali su u Mostaru tri boda, te da će odgoditi promociju Borca u jesenjeg prvaka, ali su sasvim podbacili i Zvijezdu 09 su vratili iz mrtvih, a u isto vrijeme obradovali Borac i Banja Luku.

Kriza trese Grbavicu

Sa očajnim partijama, pogotovo van svoje kuće, nastavio je Željezničar. Plavi s Grbavice su gostovali na Tušnju kod još jednog davljenika Tuzla Cityja i pretrpjeli su ubjedljiv poraz (3:0). Bio je to osmi poraz Željezničara u isto toliko utakmica na gostujućim terenima koji je višestrukog bh. prvaka približio još više opasnoj zoni.

Nezadovoljni su navijači Željezničara, a promjena trenera i dolazak na klupu stručnjaka iz Saudijske Arabije koji se do sada nije ozbiljnije bavio trenerskim poslom, nije dovelo do očekivanog scenarija. Loše selektirana ekipa nije i neće proigrati, a mečevi protiv Veleža na Grbavici i GOŠK-a u Gabeli su sada od ogromnog značaja za Željezničar. Eventualni loši rezultati Plave bi mogli još više približiti zoni ispadanja, pa bi onda umjesto borbe za Evropu na proljeće vodili borbu za ostanak. Sitaucija koja nimalo ne obećava.

S druge strane, Tuzla City je stigao do vrijednih bodova u borbi za ostanak. Sada su Tuzlaci od zone spasa udaljeni dva boda i ukoliko u srijedu na Tušnju u zaostaloj utakmici pobjede Široki Brijeg preskočit će Igman, GOŠK-u će se približiti na bod, a Željezničaru na četiri.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Muftić je primio tri gola, a bio je najbolji pojedinac Željezničara što dovoljno govori o igri Plavih

Hercegovački derbi između GOŠK-a i Širokog Brijega nije ponudio ništa. Za obje ekipe pobjeda je bila od ogromnog značaja, a upravo tada susreti često znaju završavati onako kako nijednoj baš i ne odgovara. Završilo je 0:0, Široki je šest mečeva bez pobjede i sve je dalje od mjesta koja vode u Evropu, dok ni GOŠK-u bod mnogo ne donosi u borbi za goli premijerligaški život.

I na kraju, do veoma važne pobjede je stiglo Posušje, koje je na svom terenu u svim elementima nadigralo Igman (4:1). Posušaci su tako naplatili dobre igre u posljednje vrijeme koje im nisu donijele zasluženi broj bodova. U sedam utakmica prije ove, osvojili su pet bodova, odnosno pet puta su remizirali, a dva puta poraženi, iako su prema igrama koje su prezentirali zaslužili više. Igman je odigrao loše i sasvim je izvjesno da će se ekipa iz Konjica do kraja boriti za ostanak.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ecosport
Velež će se boriti sa Njanjajevom za drugo mjesto. Svinjari će ipak na kraju biti treći. A ŽeljezniČmar bi mogao ispasti, jedino što bi tad ostao veliki dug prema fudbalskom savezu, a to Gici ne ide u prilog.
1 1
magistar
Pamet u glavu pošto se više manje već nazire i konačan rasplet, pa evropski putnici formirati na zimu još jače rostere, uigrati ih na proljeće i odigrati konačno dobru evropsku sezonu za BiH nogomet. Od naredne godine VAR, još više novih travnjaka tako da nam liga konačno postaje sve jača, a na krilima dobrih europskih nastupa Zrinjskog koji je pojazao da se u europi može sa svima
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi