Bordo tim uspješniji od Vukova, zadnji gostujući poraz 2012.

Okom statistike

Bordo tim uspješniji od Vukova, zadnji gostujući poraz 2012.

Adnan Beganović

U okviru 20. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine biće odigran i mali sarajevski derbi između Olimpika i Sarajeva.

Jedan od najzanimljivijih susreta u subotu će biti odigrana na Otoci. Domaćem Olimpiku, koji je u seriji od osam mečeva bez pobjede uz sedam uzastopnih poraza, subotnji duel je možda i posljednja prilika da uhvati priključak u borbi za ostanak u eliti, dok je pak Sarajevu, koje je u fenomenalnom nizu od šest uzastopnih pobjeda meč od velike važnosti jer bi eventualnom pobjedom možda i zasjeli na čelo tabele. 

Olimpik i Sarajevo su odigrali 15 prvenstvenih susreta otkako u Premijer ligi BiH igraju klubovi sa prostora cijele države (2002/2003), a uspješniji je Bordo tim koji je deset puta slavio. Vukovi sa Otoke su slavili tri puta, dok su samo dva susreta završena bez pobjednika. Posljednji takav odigran je u sezoni 2013/2014 i to na Koševu. Rezultat je glasio 1:1, a pogodak za Sarajevo postigao je Krste Velkoski, dok je za Olimpic pogodio aktuelni kapiten Željezničara Zajko Zeba.




U susretima kada je Olimpik bio domaćin Sarajevo je također uspješnije. Ekipa iz Titove 38/b slavila je četiri puta, dvije pobjede odnijeli su Vukovi sa Otoke, dok je jedan susret završen bez pobjednika i to sada već davne 2009. godine.

Susret je odigran na Grbavici po veoma teškom terenu za igru, a domaći su poveli golom Darka Spalevića sa 11 metara. Bordo tim je do pogotka za konačnih 1:1 stigao u 82. minuti, a pogodak je postigao Edin Dudo. Zanimljivo je i to da je Sarajevo sa klupe u ovom meču predvodio aktuelni šef stručnog štaba Mehmed Janjoš.


U posljednja četiri susreta u kojima je Olimpik bio domaćin slavilo je Sarajevo. U sezoni 2012/2013 rezultat je glasio 0:1, a pogodak za tri boda Sarajeva postigao je Zoran Belošević iz penala. Sezonu kasnije Sarajevo je pogocima Nikole Komazeca i Ermina Huseinbašića slavilo 2:0, da bi u sezoni 2014/2015 Bordo tim slavio s minimalnih 1:0 uz pogodak nekadašnjeg ljubimca Hordi Zla, Leona Benke.

Posljednji susret u kojem su Vukovi sa Otoke bili domaćini odigran je na Koševu u decembru 2015. godine. Sarajevo je slavilo rezultatom 3:1. Dva pogotka za Bordo tim postigao je Leon Benko, dok se u listu strijelaca upisao i Krste Velkoski, a počasni pogodak za Olimpic postigao je Dalibor Pandža.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi