Bosanac kojem se divi Evropa: Bolest mu je umalo zaustavila karijeru, a spavati od straha nije mogao
Foto - EPA

Josip Iličić je čovjek o kojem se priča

Bosanac kojem se divi Evropa: Bolest mu je umalo zaustavila karijeru, a spavati od straha nije mogao

M. Šljivak

Bosanac sa slovenačkim pasošem Josip Iličić igra sezonu života u dresu Atalante iz Bergama.

Njegovu fantastičnu sezonu zaključila su četiri gola u Ligi prvaka protiv Valencije, ali nažalost koronavirus koji hara svijetom ga je, kao i sve druge, zaustavio i pokazivanju majstorija, barem na određeno vrijeme.

Iličić je ove sezone eksplodirao, ali prije nešto manje od dvije godine umalo je završio karijeru. Josip je imao ozbiljnih zdravstvenih problema i bilo je pitanje hoće li uopšte moći da hoda.

Josip je imao limfadenitis vrata, odnosno upalu limfnih čvorova na vratu, koje je uzrokovala bakterijska infekcija i on je bio na rubu odustajanja od karijere, jer određeno vrijeme nije mogao da se kreće.

Dva mjeseca je proveo u bolnici, koristio je razne antibiotike, a ljekari su pokušavali da nađu pravi način za liječenje njegove bolesti. Njegova budućnost kao profesionalnog fudbalera je bila je neizvjesna, a i sam Iličić se plašio da će umrijeti kao njegov veliki prijatelj Davide Astori nekoliko mjeseci ranije.

"U mislima mi je stalno bilo ono što se desilo Davideu. Nisam mogao spavati zbog toga i bio sam uplašen da će se meni dogoditi isto. Razmišljao sam: Šta ako se ne probudim sutra? Šta ako nikad više ne vidim porodicu? Bojao sam se otići na spavanje", rekao je Iličić 2018. godine u razgovoru za Corriere dello Sport.

Priznao je i kako o fudbalu nije uopšte ni razmišljao u tim trenucima.

"Ljudi sa sličnim problemima su završavali u komi. Moja infekcija se širila i nisam ni pomišljao na fudbal u tim momentima. Razmišljao sam samo o svojoj supruzi Tini, dvije kćerkice i oporavak mi je bio važniji od fudbala. Život je kratak. Sada sam mentalno jači i živim bolje. Prestao sam gledati fudbal na TV-u i samo sam uz porodicu", rekao je tada Iličić.

Nakon bolesti Iličić je propustio šest sedmica sezone 2018/2019. Vratio se i zabio 13 golova u ukupno 36 utakmica. Međutim, ove sezone je čudesan i nije nikakvo čudo što je trenutno među najboljim fudbalerima Evrope.

Potražite više informacija na temu Serie A:

View this post on Instagram

❤️❤️❤️

A post shared by Josip Ilicic Jojo (@ilicic72) on

Top Komentari

AjdinVL
Jooj što ne volim ovo pripisivanje tuđih zasluga sebi. Čovjek ima Slovenačko državljanstvo, tamo je trenirao, oni su ulagali u njega i sad je on Bosanac. Sve više ličimo na Srbe.
3 0
Bhf111
Nemojte za svakog na svijetu govoriti bosanac.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi