Dva i pol mjeseca, šest utakmica - promjena sistema takmičenja Lige nacija

Poznati su termini

Dva i pol mjeseca, šest utakmica - promjena sistema takmičenja Lige nacija

Esmer Oštraković

Danas od 18 sati biti će održano izvlačenje grupa za ovogodišnje izdanje Lige nacija.

Bosna i Hercegovina ove godine igrat će u A diviziji i to po drugi put. U premijernom nastupu se nismo proslavili, odnosno bili smo posljednji u grupi sa Italijom, Nizozemskom i Poljskom.

Naš nacionalni tim će biti u "šeširu" 4 što znači da neće se moći sastati sa ekipama iz istog "šešira", a to su Izrael Srbija i Škotska.

Mogući protivnici BiH iz "šešira" 1 su Španija, Hrvatska, Italija, Nizozemska.

Iz "šešira" 2 naš nacionalni tim može dobiti Dansku, Portugal, Belgiju i Mađarska, a iz "šešira" 3 Švicarsku, Njemačku, Poljsku i Francusku.

Oglasi

Sada su poznati i termini utakmica i jasno je da će u dva i pol mjeseca naša reprezentacija odigrati šest utakmica.

Prvo kolo Lige nacija na rasporedu je od 5. do 7. septembra ove godine. U istom prozoru, odnosno par dana kasnije se igra 2. kolo, da bi 3. i 4. bilo odigrano u oktobru. Pretposljednje i posljednje kolo će se igrati u novembru, a posljednje utakmice su na rasporedu 19. novembra. 

Liga nacija:

1. kolo: 5. do 7. septembra
2. kolo: 8. do 10. septembra
3. kolo: 10. do 12. oktobra
4. kolo: 13. do 15. oktobra
5. kolo: 14. do 16. novembra
6. kolo: 17. do 19. novembra

UEFA napravila veliku promjenu za ovogodišnje izdanje Lige nacija

Broj reprezentacija koji će igrati na završnom turnitu se povećava, tačnije umjesto od polufinala, završni turnir će se igrati od četvrtfinala.

Oglasi

Ova faza takmičenja biti će odigrana u martu i bit će praktično spona između grupne faze i završnog turnira Lige nacija.

U Final Four su do sada išle direkto reprezentacije koj su osvojile elitne grupe u Ligi nacija A, ali to više neće biti slučaj. Sada će iz grupa u četvrtfinale ići prve dvije dvije reprezentacije, a u četvrtfinalu će se igrati dvije utakmice.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Pobjednici će se plasirati na Final Four i tamo se boriti da osvoje ovo takmičenje.

Dodatno, trećeplasirani iz Liga A i drugoplasirani iz Liga B kao i trećeplasirani iz Liga B i drugoplasirani iz Liga C igraće dvije utakmice (kući i u gostima) play-offa za promociju/ispadanje. Također, igraće se i play-off između dva najbolje rangirana četvrtoplasirana iz lige C i dva drugoplasirana iz lige D.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi