Bosna i Hercegovina večeras u (ne)mogućoj misiji

Zmajevi dočekuju Belgiju na Grbavici

Bosna i Hercegovina večeras u (ne)mogućoj misiji

Nakon katastrofe na Kipru malo ko je očekivao da će naša fudbalska reprezentacija sudbinu ovih kvalifikacija imati u svojim rukama, ali to je, dva kola prije kraja, tako. 

Imali smo veliku sreću da Grčka nije iskoristila sve naše kikseve, pa su odigrali kući neriješeno protiv Estonije i izgubili od Belgije te nam otovrili vrata drugog mjesta. 

Upravo ti Grci danas se nadaju da se Belgija, koja je već osigurala plasman na Mundijal, neće opustiti na Grbavici te da će izvući barem bod protiv BiH kako bi se oni uspjeli vratiti na drugo mjesto. 

Selektor našeg nacionalnog tima Mehmed Baždarević našao se u velikim problemima pred večerašnji meč. Kao da snaga protivnika nije dovoljna prepreka, Baždarevića su zadesile i brojne povrede: Bičakčić, Šimunović, Salihović, Vršajević i Prcić zadali su velike glavobolje Baždareviću, ali Miralem Pjanić mu je zadao najveću i oni koju ne može izliječiti. Za Miralema nema zamjene u našem timu, to je jasno, ali koga nema bez njega se može. 

"Svi znate da ćemo tražiti rezultat, iako znamo o kakvom se protivniku radi. Spremni smo da damo sve od sebe za taj rezultat koji nam treba. Radili smo na više planova i na više opcija, ali utakmica se ne riješava u prvih 15 minuta, moramo biti na maksimalnom nivou 95 minuta. Da li će oni napadati li se braniti zavisit će od trenutka, to nije ni bitno koliko naš pristup od svih 11 igrača, da igramo dobar fudbal i sa srcem i sa glavom", rekao je na jučerašnjoj press konferenciji Mehmed Baždarević.

S druge strane, selektor Belgije Roberto Martinez rekao je da njegovi igrači moraju biti fokusirani:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Sve zavisi kako će se BiH postaviti, to je dobra ekipa za koju znam šta može uraditi. Mi možemo pristupiti meču na nekoliko načina, a mnoge stvari će zavisiti. Možemo odigrati opušten meč, ali vidjet ćemo kako se budu odvijale stvari na terenu. U kontaktu sam sa Muhamedom Bešićem, pričali smo o utakmici i koliko god smo u laganoj poziciji u odnosou na BiH, to može biti prednost, ali i ne mora. Moramo biti fokusirani, ako nema sinhronizacije taktičke, fokusom se mogu nadomjestiti te stvari. Dakle, stvar je želje, koncentracije i fokusiranosti i ona je presudna u ovakvim utakmicama. Ne možemo stoga uporediti ovaj meč s onim protiv Grčke. Mi ćemo izaći da igramo kompetitivan meč, a on možda posluži da neki mlađi igrači pokažu da li su inspirisani", rekao je Martinez. 

Za kraj podsjetimo da naš tim u grupi ima 14 bodova, odnosno jedan više od Grčke koja večeras gostuje na Kipru. Vrijedi napomenuti da moramo obraćati pažnju i na ostale grupe kako ne bi bili najgora drugoplasirana reprezentacija. Večerašnji susret na Grbavici počinje od 18.00 sati. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi